Katar Dışişleri Bakanı ile Mladenov görüşmesi

- Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Katar Dışişleri Bakanı ile Mladenov görüşmesi

DOHA (AA) - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ile görüştüğü bildirildi.

Katar resmi ajansı QNA'da yer alan haberde, Dışişleri Bakanı Al Sani'nin başkent Doha'da BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov ile biraraya geldiği belirtildi.

İkilinin, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te yerleşim birimlerini artırma kararının ardından Ortadoğu'daki barış süreciyle ilgili son durumları masaya yatırdığı ifade edilen haberde, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmedi.

Katar Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, BM'nin Filistin topraklarındaki gelişmelerle ilgili raporunu eleştiren sözleri kınanarak, "Netanyahu'nun, Mladenov'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki gelişmelerle ilgili raporuna ilişkin yaptığı açıklama, İsrail'in iki devletli çözümü zayıflatan ve barışı reddeden gerçek politikasını ortaya koyuyor." ifadelerine yer verilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nde pazartesi yapılan "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda, Konsey üyelerine son üç aylık gelişmelere ilişkin brifing veren Mladenov, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim birimlerini meşru gösterme çabalarının kabul edilemeyeceğini belirterek, bu eylemlerin iki devletli çözümü baltaladığını söylemişti.

Bunun üzerine Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Mladenov'un sözlerinin, tarih ve uluslararası hukuku tahrif ettiği savunularak, "Yahudiler, binlerce yıl boyunca Kudüs ve Batı Şeria'da yaşadılar. Dolayısıyla onların buradaki varlıkları barışa engel değildir. Asıl barışın önündeki engeller, Yahudi halkını tarihi topraklarından koparmaya yönelik bitmeyen girişimlerdir." ifadeleri kullanılmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın talimatıyla Batı Şeria’nın Elkana Yahudi yerleşim biriminde 250'den fazla yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesiyle ilgili projenin dün onaylandığı duyurulmuştu.

Beyt Arye ve Givat Zeev Yahudi yerleşim birimlerinde çok sayıda yeni inşaatı da nihai olarak onaylayan komisyon, daha önce inşa edilmiş 180 kadar Yahudi yerleşim birimine de yasal statü vermeyi kararlaştırmıştı.

Yorumlar