Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler

- İspanyol hükümeti, Katalonya'da kabul edilen "tek taraflı bağımsızlığa götürecek yapıcı süreç" kararının iptali ve Katalonya Parlamento Başkanı Forcadell'in ceza alması için anayasa mahkemesine başvurdu - İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Santamaria: - "Biz hükümette olduğumuz sürece Katalonya'da bu tip girişimlerin hiçbirinin geçemeyeceğini söylemiştik ve geçirmeyeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler

MADRİD (AA) - İspanya hükümeti, Katalonya özerk yönetim parlamentosundaki bağımsızlık yanlısı girişimleri bir kez daha anayasa mahkemesine taşıdı.

Son 7 ay içinde iki genel seçimin olduğu ve hükümetin henüz kurulamadığı İspanya'da ülkeyi yönetmeye devam eden sağ görüşlü Halk Partisi (PP) iktidarının bugünkü bakanlar kurulu toplantısında, ana gündem maddesi Katalonya meselesi oldu. Katalonya özerk yönetim parlamentosunda iki gün önce kabul edilen ve bölgeyi "tek taraflı bağımsızlığa götürecek yapıcı süreci" içeren 11 maddelik metne karşı ciddi önlemler alan bakanlar kurulu, söz konusu girişimin iptali ve Katalonya Parlamento Başkanı Carme Forcadell'in ceza alması için anayasa mahkemesine başvuru yapma kararı aldı.

Bakanlar kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunun, anayasa mahkemesinin daha önce aldığı kararı çiğnediğini ve bu yüzden "yapıcı süreç" adı altında alınan tüm yeni kararların iptalini yüksek mahkemeden talep ettiklerini söyledi.

Santamaria, ayrıca anayasa mahkemesinin kararına rağmen Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunda kabul edilen "yapıcı süreç" adı altındaki karar metnini imzaladığı için Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve diğer sorumluların ceza alması için de anayasa mahkemesine başvuru yapacaklarını kaydetti. Hükümet sözcüsü, "Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu aldığı kararla sadece kurumsal bir meydan okuma yapmamış aynı zamanda anayasa mahkemesinin kararlarını da çiğnemiştir. Biz hükümette olduğumuz sürece Katalonya'da bu tip girişimlerin hiçbirinin geçemeyeceğini söylemiştik ve geçirmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Santamaria, İspanya'da önceliğin hükümet kurmak olduğunu, bu gerçekleştirilmeden meclis genel kurulunda oturum yapılmasının doğru olmadığını öne sürerek, "Siyasi bir sorunla karşı karşıyayız. İki genel seçim yaptık ve bu sürede her siyasi parti her konuyu tartıştı. Şu anda ihtiyacımız olan şey hükümet. Meclis genel kurulunda yeni bir oturum istemenin zamanı değil." değerlendirmesini yaptı.

İspanya ceza hukukuna göre, anayasa mahkemesinin kararlarının çiğnenmesi halinde 3 binden 30 bin avroya kadar para ve kamu görevinden uzaklaştırılma cezaları veriliyor.

2011 yılından bu yana bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündeme gelen Katalonya, iki gün önce yerel parlamentosunda aldığı kararda "tek taraflı bağımsızlık" sürecinin önünü açan 11 maddelik karar metnini kabul ederek, bu yönüyle bir ilke imza atmıştı. Katalonya'nın bağımsız bir devlet kurulması için yaptığı girişimler anayasa mahkemesinin açıkladığı kararla iptal edilse de Katalonya Özerk Yönetimi bu karara uymadı.

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunda 27 Temmuz'da kabul edilen "yapıcı süreç" başlıklı karar metninde Katalonya'daki bağımsızlık hedefi, "ilk olarak katılımın sağlanması, daha sonra İspanyol devletiyle olan bağların kopartılması ve son olarak kurulacak Katalonya Cumhuriyeti'nin halk tarafından onaylanması için bir referanduma gidilmesi" şekilde 3 aşamalı olarak açıklandı. Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerini bu zamana kadar Anayasa Mahkemesi'nin kararlarıyla durduran İspanyol hükümeti, bağımsızlık iddiasının meşru bir zemine oturmasını engellediğinden yine aynı yönteme başvurdu.

Yorumlar