Karadağ'da "To Be Secure (2BS)" Forumu sona erdi

BUDVA (AA) - Karadağ'ın güneyindeki sahil şehri Budva'da, bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu sona erdi. Küresel ve kıtalararası güvenlik...

Google Haberlere Abone ol
Karadağ'da "To Be Secure (2BS)" Forumu sona erdi

BUDVA (AA) - Karadağ'ın güneyindeki sahil şehri Budva'da, bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu sona erdi.

Küresel ve kıtalararası güvenlik sorularının ele alındığı forumun ikinci ve son gününde, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, "Ortak savunma-ortak sorumluluk" temalı panelde konuşma yaptı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic, Karadağ'ın, NATO üyesi olmasının son derece önemli olduğuna işaret ederek, ülkesinin NATO üyelik yolunda olan Makedonya ve Bosna Hersek'e de iyi bir örnek olması temennisinde bulundu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic de Karadağ'ın NATO üyeliğine destek verdiklerini söyleyerek, "Hırvatistan'ın NATO'ya üyelik sürecinde biz de belli başlı sıkıntılar yaşadık ama var olan ön yargıları kırmak ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek adına birçok kampanyalar düzenledik." dedi.

NATO'nun, Karadağ'da üs açacağına yönelik iddiaları "ön yargı" olarak değerlendiren Kitarovic, Hırvatistan'ın, NATO üyesi olmasından sonra başta vatandaşlar olmak üzere ülkedeki her kesimin üyeliğin faydalı olduğunu tecrübe ettiğini kaydetti.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor da bölge ülkelerinin NATO üyeliği konusundaki kararlarına saygı duyduğunu belirterek, "Karadağ'ın, NATO üyesi olmak istemesini ve Sırbistan'ın başvuruda bulunmamasını anlıyorum. Bosna Hersek'in, NATO üyeliğine başvurması ise tüm bölge için yeni bir güvenlik döneminin kapılarını açacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "DAEŞ, Türkiye ve dünya ülkeleri için tehdit"

Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay da "DAEŞ'le mücadele" temalı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, terörü ve teröristleri iyi ya da kötü olarak ayırmadığını söyledi.

DAEŞ'le mücadelede ortak koordinasyonun gerekliliğine işaret eden Alpay, "Teoride söylenenler pratikte uygulanmadığı sürece ilerleme kaydedemeyiz. Öncelikle sorunları tespit etmeli ve ona göre uygun bir mekanizma geliştirmeliyiz." diye konuştu.

Alpay, DAEŞ'in hem Türkiye hem de bütün dünya ülkeleri için tehdit oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin terörle mücadeleye devam ettiğini vurguladı.

"Küresel güvenlik-yaklaşım ve cevapları" temasıyla düzenlenen 6. "To Be Secure (2BS)" Forumu kapsamında, güvenlik ve terörle mücadele konularında birçok panel düzenlendi.

Yorumlar