Kanser hastalarının üreme sağlığı kontrol altına alınıyor

- BEBİSDER tarafından kanser hastalarının üreme sağlığını korumak için hazırlanan "Sosyal Sorumluluk Projesi" hayata geçirildi - Proje kapsamında kanser hastalarına üremenin korunması konusunda bilinçlendirme eğitimleri verilecek - BEBİSDER Başkanı Bozkaya: "Sağlık Bakanlığının yönetmeliği var. Radyoterapi veya kemoterapi öncesinde mümkünse bu yumurtaların dondurulması gerekiyor. Kanser hastalığını yendikten sonra, o insanların dondurulmuş olan dokuları transfer edilecek"

Google Haberlere Abone ol
Kanser hastalarının üreme sağlığı kontrol altına alınıyor

İSTANBUL (AA) - Bebek İstiyorum Derneği (BEBİSDER) tarafından kanser hastalarının üreme sağlığını korumak için hazırlanan Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında, kanser hastalarına üremenin korunması konusunda bilinçlendirme eğitimleri verilecek.

Projenin tanıtımı için düzenlenen, "Kanser Hastalarında Üremenin Korunması" toplantısında konuşan BEBİSDER Başkanı Mukadder Bozkaya, derneğin kurulma amacı ve görevlerini anlattı.

Derneği, umuda inanan ve anne baba olmak için yola çıkan çiftlerin yol arkadaşı olmak adına kurduklarını kaydeden Bozkaya, halkın üreme sağlığı konusunda bilgilenmeye ihtiyacı bulunduğunu, kadınların üreme sağlığının korunmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Kadınların anne olma dürtüsünü yoğun yaşadığı dönemler bulunduğunu, istenilen zamanda çocuk sahibi olunamadığında insanların sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Bozkaya, kendisinin de bir tüp bebek annesi olduğunu söyledi.

Kısırlığın sadece çiftlerin çözmesi gereken bir sağlık sorunu olmadığını, Dünya Sağlık Örgütünün çocuk sahibi olamamayı dünyanın en büyük 3. sağlık sorunu olarak nitelediğini dile getiren Bozkaya, dünyada 90 milyon çiftin bu sağlık sorununu yaşadığını bildirdi.

Gelecekte yardımcı üreme tekniklerine daha çok ihtiyaç duyulacağını anlatan Bozkaya, doğurganlık çağındaki kadınların birçoğunun kariyer planı nedeniyle evlilik ya da annelik sürecini ertelediklerini aktardı.

Mukadder Bozkaya, şöyle konuştu:

"Derneğimizin bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyoruz. Özellikle kanser hastalıklarında üreme sağlığının korunmasının çok elzem olduğunu düşünüyoruz. Kadınlarda kanser çok yüksek görülmeye başlandı. Kansere yakalandığınız zaman öncelikle kendinizi kurtarıp hayatta kalmaya çalışırken, üreme sağlığınızı biraz es geçiyorsunuz. Bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığının yönetmeliği var. Radyoterapi veya kemoterapi öncesinde mümkünse bu yumurtaların dondurulması gerekiyor. Çünkü kanser hastalığını yendikten sonra o insanların dondurulmuş olan dokuları transfer edilecek. Tekrar üreme sağlıklarına kavuşabilecekler."

- Yumurta dondurma tedavisi

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, kanser hastalarında en önemli şeyin kanser tedavisi sırasında kemoterapi veya ışın tedavisinin yumurta hücrelerini öldürmesi olduğunu söyledi.

Özörnek, "Buna karşı eskiden elimizde bir tedavi yöntemi yoktu. Son yıllarda tüm dünyada yumurta hücresi artık dondurulabilir hale geldi. Bunun avantajı, siz kanser tedavisine başlamadan önce yumurta hücrelerinizi dondurduğunuzda ileride anne olmak istediğinizde, o yumurta hücreleriyle anne olabiliyorsunuz" diye konuştu.

Her kadının annesinden yumurta hücreleriyle doğduğunu, bu hücreler bittiğinde menopoza girildiğini kaydeden Özörnek, şöyle konuştu:

"Kanser tedavisi hızla üreyen hücreleri öldürme üzerine stratejisi olan bir tedavi olduğu için yumurta hücrelerini de öldürmektedir. Yeni bir hücre üretilmediği için de hastalar kanserden kurtuluyor ama anne olma şansını yitiriyor. Dolayısıyla bu hastalara bir mesaj vermek istedik. 'Yumurtalarınızı dondurun, ileride anne olma şansını kaybetmeyin.' Çünkü genç yaştaki kanser hastalarında, çok büyük oranlarda, yüzde 90'ın üzerinde sağ kalma söz konusu. Hastalar kanserden kurtuluyor, saçları da çıkıyor ama maalesef kaybolan yumurta hücrelerini yerine koyma şansımız yok. Bu nedenle tedaviden önce bu hücreleri alıp, bunlara altın yumurtalar diyoruz, gerçekten çok değerliler, donduruyoruz. Bu kişiler evlenmemiş olabilir. Önemli değil, ileride çocuk sahibi olmak istediklerinde dondurduğumuz bu yumurtalar sayesinde onlara anne olma şansı verebiliyoruz."

- Eğitim verilecek

BEBİSDER tarafından yürütülecek projeyle hem kanser hastaları doğurganlığın korunması konusunda bilinçlendirilecek hem de yumurta, sperm ve embriyo dondurma işlemleriyle ilgili doğru bilgiler verilerek bu işlemlerin gerçekleştirilmesi sürecinde kendilerine destek olunacak.

Projeyle kanser hastalarına üremenin korunması konusunda bilinçlendirme eğitimleri verilecek, çalışmada hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra kadın hastalıkları ve üreme sağlığı uzmanlarıyla psikologlar da aktif yer alacak.

Yorumlar