Kanada'daki orman yangını

- Başbakan Trudeau, Fort McMurray bölgesindeki orman yangını için 6 ülkeden gelen yardım teklifini reddetti

Google Haberlere Abone ol
Kanada'daki orman yangını

OTTAWA (AA) - Kanada Hükümeti, Fort McMurray bölgesinde etkili olmaya devam eden orman yangınıyla ilgili 6 ülkeden gelen yardım teklifini geri çevirdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, yardım teklifinde bulunan ABD, Rusya, Filistin, Meksika, Avustralya ve İsrail'e teşekkür etti.

Trudeau, bölgede süren yangınla mücadele çalışmasında, uluslararası yardımı gerektiren bir noktada olmadıklarını belirtti.

- "Yeniden inşa edeceğiz"

Öte yandan, yangından sonra ilk kez geniş heyetle Fort McMurray bölgesine giden Alberta Eyaleti Başbakanı Rachel Notley, 2 bin 400 binanın kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Fort McMurray'ın zarar gören evleri ve mahalleleri yeniden inşa edilecek." dedi.

Bölgedeki söndürme çalışmalarını yöneten Fort McMurray Bölge İtfaiye Şefi Darby Allen, yangının ilerleme hızının düştüğünü ancak buna rağmen tahrip olan alanın 204 bin hektara ulaştığını açıkladı.

- Mide virüsü salgını

Bu arada, yangın nedeniyle tahliye edilenlerin getirildiği Edmonton kentindeki bir merkezde kalanlar arasında mide virüsü salgınının ortaya çıktığı belirtildi.

Edmonton Sağlık Hizmetlerinden Dr. Chris Sikora, Northlands bölgesindeki merkezde görülen mide virüsü salgınından etkilenen 105 kişinin tedavi altına alındığını bildirdi. Sikora, salgının şehrin bazı bölgelerinde de etkili olduğunu kaydetti.

- Bağış miktarı 60 milyon doları geçti

Yangından mağdur olanlar için Kanada Kızılhaçına yapılan bağışlar 60 milyon doları aştı.

Ülke genelinde Islamic Relief Canada başta olmak üzere vakıf ve yardım kuruluşlarına bağışlanan paralarla, uyku tulumu, gıda, ilk yardım kiti, çocuk bezi ve battaniye gibi malzemeler, mağdurların kaldığı geçici barınma merkezlerine ulaştırılıyor.

Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray kenti kırsalında 1 Mayıs'ta başlayan ve hızla yayılan orman yangını nedeniyle acil durum ilan edilmiş ve şehir tamamen boşaltılmıştı. Yangının ardından yardım teklif eden ülkelere en son Rusya katılmış ve ağır su bombardımanı uçakları ile uzman söndürme ekipleri göndermeyi önermişti.

Yorumlar