Kanada'da tecavüz mağdurunu sorgulayan yargıcın azli istendi

ANKARA (AA) - Kanada Yargı Konseyi, 2014 yılında görülen bir tecavüz davasında mağdura suçlayıcı sorular yönelten yargıcın görevinden azlini istedi. İngiliz...

Google Haberlere Abone ol
Kanada'da tecavüz mağdurunu sorgulayan yargıcın azli istendi

ANKARA (AA) - Kanada Yargı Konseyi, 2014 yılında görülen bir tecavüz davasında mağdura suçlayıcı sorular yönelten yargıcın görevinden azlini istedi.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Konseyin olayı soruşturmak üzere oluşturduğu beş kişilik komisyon hazırladığı raporda, Yargıç Robin Camp'ın baktığı davada mağdura yönelik tavrıyla "görevini suistimal" etmiş olduğuna hükmetti.

Komisyon, oybirliğiyle aldığı kararla Konseye Yargıç Camp'ın görevinden azledilmesini tavsiye etti.

Komisyon raporunda, "Yargıcın davada mağdura karşı tavrı, yargı işlevinin tarafsızlığı, tutarlılığı ve bağımsızlığı ilkelerini o denli tahrip etmiştir ki, kamu güveni yargıcın görevini sürdürmesine imkan bırakmayacak ölçüde sarsılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Yargıç Camp'in mağdura sorduğu soruların, "Kırılgan durumdaki sanıkların korunması, cinsel taciz davalarında eşitliğin ve tutarlılığın gözetilmesine dair yasal düzenlemelere karşı antipatik tavrını ortaya koyduğu" belirtilen raporda, yargıcın "davayı ele alışında ve hüküm gerekçelerinde kadınlar hakkındaki gerçeği yansıtmayan klişelere ve kurbanı suçlama tavrına bel bağladığı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Alberta eyaletine bağlı Calgary kentinde görülen dava, Yargıç Camp'ın 19 yaşındaki müştekiye dava süresince ısrarla sorduğu, tecavüze karşı koymak için neden daha fazla çaba göstermediğine dair sorularla kamuoyunun gündemine gelmişti.

Camp, dava boyunca müştekiye yanlış biçimde "zanlı" diye hitap etmiş, yargılamanın bir noktasında suçlayıcı bir tonla "Sen de niye bacaklarını kapalı tutamadın?" diye sormuştu.

Yargıç Camp, sonuçta saldırganı aklayan bir hükme varmış ancak Alberta Temyiz Mahkemesi kararı bozarak yeniden yargılama talep etmişti.

Komitenin azil tavsiyesi, önümüzdeki günlerde Canada Yargı Konseyi tarafından değerlendirilecek. Yargıcın yazılı savunmasını alacak Konsey, ardından kararını Canada Adalet Bakanlığına bildirecek.

Yorumlar