Kanada'da İHA'lara yasaklama

- Kanada Ulaştırma Bakanı Garneau, havaalanları dahil bazı bölgelerin insansız hava araçlarına yasaklanacağını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Kanada'da İHA'lara yasaklama

OTTAWA (AA) – Kanada, insansız hava araçlarının (İHA) havaalanları ve çevresi ile bazı bölgelere girişini yasaklayacak.

Kanada Ulaştırma Bakanı Marc Garneau, Ottawa’da yaptığı açıklamada, İHA'larla ilgili yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla hazırlanan yasal mevzuatın gelecek yıldan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Garneau, insansız hava aracına yönelik yasaklı alan işaretlerinin ülkenin birçok havaalanında bulunduğunu ancak bu alandaki yasal mevzuat boşluğunun doldurulması amacıyla çalışma yürütüldüğünü belirterek, "İHA'ları idare eden birçok insan da bu işi yasal ve güvenli yollarla yapmak ister. Ne yazık ki bazıları bu araçların taşıdığı tehlikenin ve potansiyel zararların farkında değil.'' dedi.

Kanada’nın eski astronotlarından biri olan Garneau, “Bir jetin, uçağın ya da helikopterin pilotu olduğunuzu, bir insansız hava aracının uçağınıza, uçağınızın pervanesine çarptığını ve motor ağzına girdiğini düşünün. Her pilot bilir ki uçakta oluşacak zarar kuş ısırığı denilemeyecek kadar ağır, sonuçlar da bir o kadar trajik olacaktır.” diye konuştu.

Yeni hazırlanan yasal mevzuata göre İHA'lar artık havaalanlarına belli bir mesafeden sonra yaklaşamayacak. Uçakları tehlikeye düşürecek herhangi birinin yakalanması durumunda da 3 bin ila 25 bin dolar para ya da 5 yıl hapis cezasına verilecek.


Yorumlar