Kamplardaki Suriyeli çocukların okullaşma oranı arttı

- SETA tarafından, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimine yönelik hazırlanan raporda, geçici eğitim merkezlerindeki okul çağı nüfusunun yüzde 90'dan fazlasının okullaştığı, kamp dışında bu oranın yüzde 25'te kaldığı belirtildi - Geçici barınma merkezlerinde 82 bin 503 öğrenci, kamp dışındaki 389 geçici eğitim merkezinde de 166 bin 399 öğrenci eğitim görüyor

Google Haberlere Abone ol
Kamplardaki Suriyeli çocukların okullaşma oranı arttı

ANKARA (AA) - ENES DURAN - Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA), Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimine yönelik hazırladığı raporda, geçici eğitim merkezlerindeki okul çağı nüfusunun yüzde 90'dan fazlasının okullaştığı, kamp dışında ise bu oranın yüzde 25'te kaldığı ifade edildi.

"Türkiye'deki Suriyeliler'in Eğitiminde Yol Haritası" adlı raporda, Türkiye'nin 2 milyon 725 bin Suriyeliye ev sahipliği yaptığı hatırlatılarak, bu nüfusun 254 bin 747'sinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 10 ilde kurulan 25 geçici barınma merkezinde, 2 milyon 470 bin 190'nın ise barınma merkezleri dışında yaşadığı bildirildi.

Raporda, Suriyelilerin uyumuna ilişkin en kritik hususun eğitim olduğuna işaret edilerek, Türkiye'deki Suriyelilerin yaklaşık yarısını 0-18 yaş grubunun oluşturduğu ve okul çağındaki 5-18 yaş arası Suriyeli çocukların sayısının 912 bin 44 olduğu belirtildi.

- "Devlet okullarında eğitim gören Suriyelilerin sayısı az"

Farklı kademelerdeki Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranlarının çeşitlilik gösterdiği, okullaşmanın en yoğun yaşandığı kademenin ilkokul olduğu anlatıldı.

Raporda, kademeler ilerledikçe okullaşma oranının azaldığının gözlemlendiğine dikkat çekilerek, sınıf düzeyinde okullaşmanın en çok 1., en az 11. sınıf düzeyinde olduğu bildirildi.

Lise kademesinde okullaşmanın az olduğu, bu konuda erkek çocuklarının çalışmak durumunda kalması ve lise çağına gelen genç kızların evlendirilmesinin etkili olduğu vurgulandı.

Raporda, Türkiye'deki Suriyeliler için ikinci ve daha kalıcı eğitim alternatifinin, Türkçe müfredatın uygulandığı ve eğitim dili Türkçe olan devlet okulları olduğu ancak geçici eğitim merkezlerine nazaran devlet okullarında daha az Suriyelinin eğitim gördüğü belirtildi. Raporda, devlet okullarında 62 bin 357 Suriyeli öğrenci eğitim alırken, geçici eğitim merkezlerindeki 248 bin 902 öğrencinin eğitildiği aktarıldı.

Raporda, sığınmacılar için uygulanan hukuki ve yasal düzenlemelerin eksik ve yetersizliğinin ve çocukların eğitimi ve uyum süreçlerinde karşılaşılan dil öğreniminin Suriyelilerin eğitimindeki başat sorunlar olduğuna, devlet okulları ile geçici eğitim merkezlerinde Suriyeli çocuklara verilen Türkçe derslerinin materyal ve metodoloji eksikliğinden dolayı nitelikli düzeyde bulunmadığına dikkat çekildi.

- "Kamp içinde ve dışında toplam 425 GEM bulunuyor"

Rapora göre, 2012 yılından bu yana Türkiye'deki Suriyelilerin eğitimine yönelik pek çok çalışma yapılsa da 311 bin 256 Suriyeli çocuğun geçici eğitim merkezleri ve devlet okullarında eğitim gördüğü, ancak 523 bin 583'ünün okullaştırılamadığı kaydedildi.

Diğer yandan, kamp içindeki okul çağı nüfusunun yüzde 90'dan fazlasında okullaşma sağlanırken, kamp dışında bu oranın yüzde 25'te kaldığı bildirildi. Geçici eğitim merkezlerinde halen toplam 12 bin 759 eğitim personelinin hizmet verdiği, bu eğitmenlerin büyük kısmının Suriyeli öğretmenlerden oluştuğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, kamplarda bulunan 36 geçici eğitim merkezinde 82 bin 503, kamp dışındaki 389 geçici eğitim merkezinde de 166 bin 399 öğrencinin eğitim gördüğü bilgisine yer verilerek, en çok Suriyeli öğrencinin Hatay'da (51 bin) bulunduğu , onu 45 bin öğrenci ile Gaziantep'in, 47 bin öğrenci ile Mardin'in izlediği kaydedildi.



Yorumlar