Kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar

- Fortify Rights, 100 bin Arakanlı Müslümanın kaldığı kamplardaki olumsuz koşullar nedeniyle ABD'ye Myanmar'a yönelik yaptırımları sürdürmesi çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar

BANGKOK (AA) - İnsan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar’da hala 100 bin Arakanlı Müslümanın kamplarda olumsuz şartlarda yaşamak zorunda bırakıldığını belirterek, ABD'ye bu ülkeye yaptırımlarını sürdürmesi çağrısında bulundu.

Myanmar Times'ın haberine göre, Washington yönetiminin Myanmar'a yönelik yaptırım kararını 20 Mayıs'a kadar açıklaması beklenirken, Fortify Rights, ülkede hala 100 bin civarında Arakanlı Müslümanın kamplarda olumsuz koşullar altında yaşamlarını sürdürdüğüne dikkati çekti.

Fortify Rights, ABD'ye mevcut yaptırımların bir yıl daha uzatılması çağrısı yaptı.

Fortify Rights'ın "Soykırımlara Son Verilmesi" başlığıyla yayınladığı raporda, Myanmar’da azınlıkları hedef alan baskılara işaret edildi ve Arakanlı Müslümanların hareket özgürlüğü ile evlilik ve çocuk sahibi olma gibi temel insan haklarından faydalanamadıkları ifade edildi.

Muhalefetteyken ABD’nin yaptırımlarının devamı için doğrudan Washington yönetimine çağrıda bulunan Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ise raporla ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

Thein Sein'in devlet başkanlığı döneminde Myanmar'da hayata geçirilen reform çabalarına karşılık ABD yönetimi bu ülkeye yönelik bazı yaptırımları kaldırmıştı. Öte yandan özellikle Myanmar ordusuyla işbirliğini, yeşim taşı ve kauçuk ticaretini ve bazı iş adamlarını hedef alan yaptırımlar devam ediyor.

ABD, bu yaptırımları 1997 yılında kabul edilen Uluslararası Acil Ekonomi Yasası çerçevesinde her yıl yeniliyor.

Yorumlar