Kamboçya'da toprak altında şehirler bulundu

- Arkeologlar, lazer ışınlarını kullanarak Angkor Vat Tapınağı yakınlarındaki ormanlarda toprak altında ortaçağdan kalma şehirler buldu

Google Haberlere Abone ol
Kamboçya'da toprak altında şehirler bulundu

PHNOM PENH (AA) - Bilim adamları, Kamboçya'daki UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Angkor Vat Tapınağı çevresindeki ormanlarda toprak altında ortaçağ şehirleri keşfetti.

Journal of Archaeological Science adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, arkeologlar havadan lazer ışınlarıyla bölgeyi tarayarak Kmer İmparatorluğu'na ait toprak altında kalmış şehirleri buldu.

Taramalarda, 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen şehirlerde, düşünülenden daha karmaşık ulaşım ve sulama sistemleri bulunduğu ve yapıların çoğunun ahşap olduğu ortaya çıktı.

Bu geniş tarım-kent ağlarının kurulmasının sanayi öncesi dünyada görülmemiş bir mühendislik gerektirdiği vurgulanan araştırmada, keşfedilen şehirde ahşap yapıların yağışlı mevsimde sel sularından korunması için toprak yığınları üzerinde inşa edildiği, binlerce kanal ve höyük kazıldığı, toprak dolgudan yol, duvar ve setler yapıldığı kaydedildi.

Kerdomnel Kmer Vakfının Başkanı ve Arkeoloji Uzmanı Chen Chanratana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmanın bulgularının heyecan yarattığını belirtti.

Keşiflerin Angkor tarihine dair bazı inanışları değiştireceğini ifade eden Chanratana, Kamboçya Hükümeti'nin bölgeyi korumak için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar