Kamboçya'da onur unvanı kullanılacak

- Kraliyet mensupları için onur unvanını kullanmayan yayın kuruluşları kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya

Google Haberlere Abone ol
Kamboçya'da onur unvanı kullanılacak

PHNOM PENH (AA) - Kamboçya hükümeti, ülkenin medya kuruluşlarını, kraliyet mensupları ve belirli üst düzey hükümet yetkilileriyle ilgili saygı ifadeleri kullanmamaları durumunda ceza alacakları ya da kapatılacakları konusunda uyardı.

Kamboçya Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, resmi kraliyet unvanı taşıyan birinden bahsederken, "Yüce Efendimiz" anlamına gelen "Samdech” sözcüğünü kullanmayan tüm medya kuruluşlarının kapatılacağı, düzgün kullanılmaması halinde de yayın lisanslarının ellerinden alınacağı belirtildi.

Bakanlık Müsteşarı Ouk Kimseng, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, yayın kuruluşlarına "Samdech” unvanını kullanmak için 1 Temmuz'a kadar vakit tanıdığını ve bu süre zarfında kuruluşlarla ilgili kayıt tuttuğunu söyledi.

Ouk, "Yakında komite toplanacak ve kurala uymayan kuruluşlara ne çeşit bir ceza verileceğini göreceğiz." dedi.

“Samdech”in dük veya düşes kelimelerine karşılık geldiğini ifade eden Ouk, "Bunun, krallığın kralı tarafından, kraliyet kararnamesiyle verilmiş ufak bir karar olduğunu söylemek istiyorum. Kamboçya'nın yüksek mertebedeki insanlar için farklı bir hitap tarzı, bir geleneği olacağı anlamına geliyor." ifadesine yer verdi.

“Samdech" unvanını kullanmayı reddeden, ülkenin İngilizce yayın yapan üç gazetesi bundan sonra kuralı ihlal edip etmeyeceklerine dair sorulan soruyu yanıtsız bıraktı.

Kamboçya'da basın organlarının, mayıs ayında, uzun süredir iktidarda bulunan Başbakan Hun Sen'in adını altı kelimelik onur unvanını kullanmadan anamayacakları belirtilmişti.

Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, bütün medya kuruluşlarının Hun Sen ile ilgili yazılı metinlerde, radyo ve televizyon haberlerinde "Yüce Başbakan ve Başkomutan" anlamına gelen "Samdech Akka Moha Sena Padei Techo" onur unvanını kullanması gerektiği bildirilmişti.

Aynı uygulamanın, iktidar partisinin bazı yetkilileriyle Başbakan Hun Sen'in eşi Bun Rany için de geçerli olacağı kaydedilmişti.

Hükümet yanlısı medya kuruluşları, genellikle Hun Sen'in resmi unvanını kullanıyor.

Resmi unvanın kullanılmasıyla ilgili uyarının, özellikle muhalif ve Batı yanlısı yayın kuruluşları için yapıldığı sanılıyor.

Yorumlar