"Kalbinin Resmi"yle erken teşhisin önemi vurgulanacak

- Doğuştan kalp rahatsızlığında erken teşhisin önemine dikkati çekmek için hazırlanan "Kalbinin Resmi Projesi" tanıtıldı - Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sarıoğlu: - "Türkiye'de ve dünyada doğuştan kalp hastalıkları yaklaşık her yüz doğumdan birinde görülüyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek doğuştan kalp hastalıklarıyla dünyaya geliyor" - "Hayata geçirdiğimiz bu projeyle yaşanmış hikayelerden yola çıkarak doğuştan kalp rahatsızlıklarında erken teşhis ve doğru tedavinin önemini ön plana çıkarmaya çalıştık"

Google Haberlere Abone ol
"Kalbinin Resmi"yle erken teşhisin önemi vurgulanacak

İSTANBUL (AA) - Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, "Kalbinin Resmi Projesi" ile yaşanmış hikayelerden yola çıkarak doğuştan kalp rahatsızlıklarında erken teşhis ve doğru tedavinin önemini ön plana çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Çocuk Kalp Vakfı ve Philips'in doğuştan kalp hastalıklarına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hazırladığı "Kalbinin Resmi Projesi", Beşiktaş'taki bir otelde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, toplantıda, kalp sağlığına ilişkin verilerden bahsederek, günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli sorunun kalp-damar hastalıkları olduğunu söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüm ölüm nedenlerinin yarıdan fazlasını kalp-damar hastalıklarının oluşturduğunu belirten Sarıoğlu, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye'de ve dünyada doğuştan kalp hastalıkları yaklaşık her yüz doğumdan birinde görülüyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek doğuştan kalp hastalıkları ile dünyaya geliyor." diye konuştu.

Sarıoğlu, Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 15 bin bebeğin kalp hastalığı ile doğduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bebekler zamanında yapılacak tedavi ve ameliyatlarla yüzde 90-95'ten fazla başarıyla hayata döndürülebiliyor. Doğuştan kalp hastalıklarında anne karnındaki tanı, erken teşhis ve doğru tedavi çok büyük önem arz ediyor. Anne karnındaki çocuğunu kalbi, hamileliğin 16. haftasından itibaren görüntülenebiliyor.

Doğuştan kalp hastalıklarının üçte biri doğumdan hemen sonra yapılacak ameliyatın planlanması açısından erken dönemde müdahale edilmesi ve gözden kaçırılmaması açısından oldukça önemli bir hal alıyor. Philips ile hayata geçirdiğimiz bu projeyle yaşanmış hikayelerden yola çıkarak erken teşhis ve doğru tedavinin önemini ön plana çıkartmaya çalıştık."

Philips Türkiye Üst Yöneticisi Haluk Karabatak ise kalp sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, Projemizi Çocuk Kalp Vakfı gönüllüsü Çınar'ın hikayesinden ilham alarak oluşturduk. Çınar, doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya gelen ve bu doğrultuda bir dizi operasyon geçiren çocuklarımızdan biri. Projenin bir diğer kahramanı 25 yaşındaki İbrahim'e ise henüz 30 günlükken kalp hastalığı teşhisi konmuş. Erken yaşta geçirdiği ameliyatlar ve uygulanan tedavilerle İbrahim hayata sıkıca tutunmuş. Çınar ve İbrahim'in hikayelerinin kalp rahatsızlığı olan pek çok çocuğumuza umut vereceğine eminiz. Bu projeye destek olan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Proje kapsamında tedavi edilen İbrahim Onur Akoğlu ise erken yaşta tedavi imkanı bulunca hayatını ona göre şekillendirdiğini söyledi.

Toplantı sonunda projenin ilham kaynağı olan çocukların hikayelerini anlatan video gösterildi.

Yorumlar