Kahramanmaraş'ta göçük davasında tazminat kararı

- Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin eden sahada 5 yıl önce 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükte toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan'ın ailesinin işletmeci firmalara açtığı tazminat davası sonuçlandı - Davanın 21'inci duruşmasında, aileye 200 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi - Baba Cafer Koşan: "Bizim amacımız para değil. Adalet yerini bulsun suçlular cezasını çeksin yeter. Evladımızın geri gelmeyeceğini biliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'ta göçük davasında tazminat kararı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin eden sahada 5 yıl önce 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükte toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan'ın ailesinin açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Santrale kömür temin eden Çöllolar kömür sahasında yaşanan göçükle ilgili Afşin İş Mahkemesinde görülen duruşmaya, toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan'ın babası Cafer ve annesi Kezban Koşan ile kız kardeşi Zeliha Öztürk, taraf avukatları katıldı.

Koşan'ın yakınları ceza davasında şikayetlerini sürdürürken, Afşin İş Mahkemesinde de işletmeci firma Park Teknik AŞ ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) aleyhine 2013'te manevi tazminat davası açtı. Koşan'ın anne, babası ve iki kardeşi için 300 bin lira manevi tazminat istendi.

Mahkeme, kömür işletmesinde 10 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte hayatını kaybeden ve cenazesine 5 yıldır ulaşılamayan Muhsin Koşan'ın ailesine 200 bin lira manevi tazminat ödenmesi yönünde karar verdi.

Koşan ailesinin avukatı Arif Emre İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afşin İş Mahkemesinin 21'inci duruşma sonucunda Muhsin Koşan'ın babası Cafer Koşan ve annesi Kezban Koşan için 75'er bin, kardeşleri Ali Koşan ve Zeliha Öztürk için de 25'er bin lira olmak üzere 200 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdiğini belirtti.

- Ceza davası devam ediyor

İlhan, 200 bin liralık manevi tazminatın yasal faiz uygulanarak aileye ödeneceğini ancak kararı temyiz edeceklerini belirtti.

Göçükle ilgili haklarında, "bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan kamu davası açılan 23 kişinin yargılanmasına da Elbistan Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildiğini aktaran İlhan, bu zaman zarfında 3 defa mahkeme tarafından bilirkişi raporu talep edildiğini kaydetti.

Muhsin Koşan'ın babası Cafer Koşan ise adalet istediklerini belirterek, "Bizim amacımız para değil. Adalet yerini bulsun, suçlular cezasını çeksin yeter. Evladımızın geri gelmeyeceğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Sivil şehit sayılsın"

Kardeşinin mezarının olmasını isteyen abla Zeliha Öztürk ise "Kardeşimin çocukları hala kapı çalınca babaları gelecek zannediyorlar. Bizim yaşadığımız acının tarifi yok." dedi.

Ekmeği için can veren kardeşinin ve göçük altında kalan işçilerin sivil şehit sayılmalarını talep eden Öztürk, "Kardeşim ve arkadaşları ekmeği için can verdi. Soma'da ve başka yerlerde can veren insanlar sivil şehit sayıldı. Çocukları kardeşleri iş sahibi yapıldı. Burada yatan insanlara kimse sahip çıkmadı. Bize hak ettiğimiz tazminat miktarından daha fazlasını zaten teklif ettiler. Biz kabul etmedik. Sonuna kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- Olay

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte, Yaşar Alkaya yaşamını yitirmiş, 10 Şubat 2011'deki ikinci göçükte ise 10 kişi toprak altında kalmıştı. Toprak altında kalanlardan dozer operatörü Ruşen Demir'in cenazesi çıkarılmış, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı'nın cenazelerine ulaşılamamıştı.

Yorumlar