Kadıköy'deki tecavüz ve gasp iddiası davasında karar

- 19 yaşındaki kız öğrenciye tecavüz edip, para ve cep telefonunu gasbettiği iddiasıyla yargılanan servis şoförü, "nitelikli cinsel saldırı" ve "nitelikli yağma" suçlarından 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı - Mahkeme heyeti, sanık hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da gereğinin yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Kadıköy'deki tecavüz ve gasp iddiası davasında karar

İSTANBUL (AA) - Kadıköy'de 19 yaşındaki kıza tecavüz edip, para ve cep telefonunu gasbettiği iddia edilen servis şoförü, "nitelikli cinsel saldırı" ve "nitelikli yağma" suçlarından 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Cengiz Ay ile mağdur E.F.B ve taraf avukatları katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada, E.F.B'nin ailesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı da hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen sanık Cengiz Ay, savunmasını yazılı sunduğunu belirterek, ekleyecek bir şeyi olmadığını söyledi.

Sanık Ay, yazılı savunmasında, mağdure ile aralarındaki yakınlaşmanın mevcut kamera görüntülerinden önce başladığını iddia ederek, şunları kaydetti:

"İddianamede belirtildiği şekilde mağdureyi takip etmeye başladığım ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Görüntüler düşünüldüğünün aksine leyhtedir. E.F.B, 'Kuytu bir yere gidelim' diyerek beni apartmanlarının bahçesine götürdü. Apartmanın bahçesine girişimiz sırasında elimde bulunan bıçağı yeni tanıştığım E.F.B'ye güvenmiyor olmam ve bilmediğim bir yere götürülüyor olmam nedeniyle elime aldım. Kesinlikle tehdit etmek amacıyla bir girişimde veya eylemde bulunmadım."

Yazılı savunmasında, mağdur E.F.B'nin asılsız iddiaları dışında somut delil bulunmadığını ileri süren Ay, "Hakkımdaki iddiaların medyada yer alması şahsımın kamuoyu nezdinde yargısız infazına sebebiyet vermiştir. Ailemi ve beni olumsuz etkilemiştir. Henüz daha yargılanmaya bile başlamamışken toplum gözünde 'sapık' olarak peşinen damgalanmak bende travmaya sebep olmuştur" ifadelerine yer verdi.

- "Bu olay tüm kadınların güvenliğine karşı işlenmiş bir suçtur"

E.F.B'nin avukatı Nuray Ünal ise müvekkilinin soruşturmanın ilk aşamasından bu yana olayı tüm açıklığıyla ve aynı şekilde anlattığını belirterek, şunları söyledi:

"Sanığın kendisini suçtan ve cezadan kurtarmaya yönelik yazılı savunması asılsızdır. Sanığın kamera kayıtları öncesinde müvekkilimle tanıştıkları iddiası doğru değildir. Kamera kayıtlarında sanığın aracını durdurup aksi yönde hareket halinde olan müvekkilimin yanına giderek önceden planladığı şekilde bıçakla saldırarak eylemi gerçekleştirdiği görülmektedir. Sanığın müvekkilimize sormuş olduğu 'Bakire misin' ve 'Yaşın kaç' şeklindeki sorular ve suçun işleniş biçimi dikkate alındığında sanığın daha önceden başka mağdurlara yönelik cinsel saldırı suçlarını işlediği kanaatindeyiz."

Son dönemde kadınlara yönelik cinsel saldırı eylemlerinin arttığını ifade eden Ünal, "Bu eylemlerin çoğunda olay, mağdurların saldırganlar tarafından öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. Müvekkilim bu olayda ölmemek adına sanığın bıçakla yaptığı tüm tehditlere boyun eğiyor. Tek bir amacı var, hayatını kurtarmak. İnsan haysiyetini, kadınlığın onurunu paramparça eden, sapıklık derecesine varan bir tecavüz olgusu. Bu suça verilen ceza oldukça yüksek olmalı. Bu olay tüm kadınların güvenliğine karşı işlenmiş bir suçtur. Sanığa hiçbir indirim maddesi uygulanmayarak, alt sınırdan uzaklaşarak ceza verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Diğer müşteki avukatı Efkan Bolaç da "Kadınlarımızın, çocuklarımızın ve insanlarımızın güvenlik içerisinde sokakta kalabilmelerinin yolunun, sanık ve benzer zihniyetteki kişilerin sokaktan uzaklaştırılması olduğu açıktır. Bunun yolu da verilecek ceza ile bu kişilerin toplumdan uzaklaştırılmasıdır. Müvekkilim ve diğer kadınlar adına adalet istiyoruz." dedi.

- "Soğukkanlı durmamın sebebi canımın tehlikede olmasıydı"

Söz verilen mağdur E.F.B de sanığın yazılı savunmasına katılmadığını belirterek, "Olay sırasında soğukkanlı durmamın sebebi canımın tehlikede olmasıydı" ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Birsel Kurt da sanığın gece vakti mağdura karşı silahla cinsel saldırı ve yağma suçlarını işlediğinin tüm dosya kapsamı ile sabit olduğunu belirterek, cezalandırılmasını talep etti.

Son savunması sorulan sanık Cengiz Ay ise suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cengiz Ay'ı, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan önce 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın eylemini silah vasfındaki bıçakla gerçekleştirdiği gerekçesiyle yarı oranında artırım yapan mahkeme heyeti, cezayı 30 yıla çıkardı.

Sanığı, "nitelikli yağma" suçundan da 15 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanık hakkında verdiği cezalarda herhangi bir indirime gitmeyerek, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da gereğinin yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

- Olayın geçmişi

Kadıköy'de 19 yaşındaki üniversite öğrencisi E.F.B'nin bıçakla tehdit edilerek tecavüze uğraması, cep telefonuyla parasının gasbedilmesi olayını soruşturan polis, güvenlik kamera görüntülerinden tespit ettiği şüpheli Cengiz Ay'ı gözaltına almıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Cengiz Ay'ın atılı suçu işlediğinin anlaşıldığı savunularak, "cinsel saldırı" ve "nitelikli yağma" suçlarından 10 yıldan 33 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Yorumlar