Kaçak yapılar yıkıldı, yıllardır gelmeyen türler yeniden görüldü

- Samsun Büyükşehir Belediyesince Kızılırmak Deltası'nda 30 yıl önce yapılan kaçak yapıların yarıya yakınının yıkılmasının ardından uzun yıllardır bölgeye gelmeyen göçmen kuş türleri, yeniden görülmeye başlandı - Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Albayrak: - "30 yıldır görülmeyen kuş türleri yeniden gelmeye başladı. Kuş Cenneti'nin marka değerinin yükselmesi adına bu sevindirici bir gelişme"

Google Haberlere Abone ol
Kaçak yapılar yıkıldı, yıllardır gelmeyen türler yeniden görüldü

SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesince Kızılırmak Deltası'nda 30 yıl önce yapılan kaçak yapıların önemli bölümünün yıkılmasının ardından yıllardır bölgeye gelmeyen kuş türleri yeniden görüldü.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuş Cenneti'nin yaklaşık 30 yıl önce kaçak yapılarla donatıldığını söyledi.

Kaçak yapıların yıkılması için 20 yıl önce karar alındığına ancak bugüne kadar uygulanmadığına dikkati çeken Albayrak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin yönetimi kendilerine geçtikten sonra bölgedeki 160 kaçak yapıyı yıktıklarını belirtti.

Deltadaki 180 yapının daha yıkılması için mahkeme kararını beklediklerini anlatan Albayrak, şöyle konuştu:

"Amacımız doğal yaşamı korumak, bölgede bulunan canlı ve bitki türlerinin devamını sağlamak. Yıkımlar bittikten sonra deltada kuş varlığı artmaya başladı. Örneğin yapılaşma olduktan sonra kıyı çamur çulluğu deltada nadir görülmeye başlanmıştı. Şimdi çok sayıda kıyı çamur çulluğunun yuvasına döndüğünü gözlemledik."

Yıkımın olduğu bölgelere sürmeli kervan çulluğu, altın yağmurcun, gümüş yağmurcun, erguvani balıkçıl ve gri balıkçıl türlerinin de gelmeye başladığına işaret eden Albayrak, şunları söyledi:

"30 yıldır görülmeyen kuş türleri yeniden gelmeye başladı. Kuş Cenneti'nin marka değerinin yükselmesi adına bu sevindirici bir gelişme. Ayrıca o bölgelerde yeni bitki türleri gelişmeye, deltanın biyolojik çeşitliliği artmaya başladı. Yıkım yaptığımız bölgelerde enkazları kaldırmıyoruz, üzerine toprak atarak kuşların yuva yapmasını sağlıyoruz."

Deltada 20 yıldır doğa fotoğrafçılığı yapan Hasan Aktürk ise Samsun Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları sonucu kaçak binaların yıkılması ve av yasağının başlamasının deltada kuş sayısını artırdığını söyledi.

Deltanın göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunduğuna dikkati çeken Aktürk, kaçak yapıların yıkıldığı alanda yıllardır karşılaşmadıkları kıyı çamur çulluğunu fotoğraflama şansı yakaladıklarını vurguladı.

Aktürk, gelecek yıllarda göçmen kuş sayısında artış beklediklerini kaydetti.


Yorumlar