Kaçak elektrik milli ekonomiye darbe vuruyor

- Dicle EDAŞ Genel Müdürü Karagüzel: - "Kaçak elektriğin bedeli öyle veya böyle bizlerin cebinden çıkıyor. 77 milyonun cebinden çıkıyor. Bu kul hakkıdır, bunu cezalandırmayla, idari para cezasıyla ölçemezsiniz"

Google Haberlere Abone ol
Kaçak elektrik milli ekonomiye darbe vuruyor

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, kaçak elektriğin bedeli öyle veya böyle vatandaşın cebinden çıktığını belirterek, "Bu kul hakkıdır, bunu cezalandırmayla, idari para cezasıyla ölçemezsiniz." ifadesini kullandı.

Karagüzel, yaptığı açıklamada, her yıl büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin'de olmak üzere dağıtım bölgelerindeki 6 ilde 1,7 milyar lira değerinde 5 milyar kilovatsaat elektriğin tarımsal sulamada kayıt dışı kullanıldığını kaydetti.

Tarımsal sulamada kayıt dışı tüketimi önlemek ve sayaç kullanımını sağlamak amacıyla düzenlenen kampanyanın 31 Mayıs'ta sona ereceğine dikkati çeken Karagüzel, kayıp kaçakla mücadele ederken büyük bir abone grubu üzerinde yoğunlaştıklarını bildirdi.

Tarımsal sulamada kayıt dışı kullanımın yanı sıra israfın da son derece yüksek olduğuna işaret eden Karagüzel, bölgede tarımsal sulama yapan çiftçilerin elektriği kullanırken sayaç takmadığını, kullanılan elektriği ise aşırı derecede israf ettiğini savundu.

"Çiftçilerimiz, sadece sulama yöntemlerini dahi düzeltseler bizim kayıp kaçağımızda ciddi iyileşmeler olacak. Bu ve bunun gibi nedenlerle kayıt dışı ile mücadelede önceliğimizi tarımsal sulama abonelerimize verdik. Tarımsal sulama abonelerimize ödeyecekleri miktarlar konusunda, yapacakları tasarruflarla ciddi indirimler sağlanabileceğini gösterdik." ifadelerine yer veren Karagüzel, geçen yıl Diyarbakır'ın Bismil ve Çınar ilçesinde tarımsal sulama yapan çiftçilere sayaç takarak tüketimlerini kayıt altına aldıklarını kaydetti.

"Çiftçilerimizin yüzde 50'si sayaç takma konusunda hala direnç gösteriyorlar." diyen Karagüzel, sayaç takmayanlara enerji verilmemesi konusunda ısrarcı olduklarını aktardı.

- Kaçağın bedeli 77 milyonun cebinden çıkıyor

Kaçak tüketilen elektriğini ülkede yaşayan herkesin cebine yansıdığını anlatan Karagüzel, şöyle devam etti:

"Bu hepimizin cebine yansıyor, milli ekonomiye ciddi bir darbe vuruyor. Artı kayıt dışında kullanılan elektrik ile biz de mücadele edemiyoruz. Elektrik kesintileri, dalgalanmalar meydana geliyor. Bunları önleme konusunda da olsa, biz bu yıl kayıt dışı elektriğe kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kaçak elektriğin bedeli öyle veya böyle bizlerin cebinden çıkıyor. 77 milyonun cebinden çıkıyor. Bu kul hakkıdır, bunu cezalandırmayla, idari para cezasıyla ölçemezsiniz. Sadece tarımsal sulamada değil, meskende, ticaret, sanayi gibi diğer abone gruplarında da kaçak tüketilen elektriğin bedeli 77 milyonun cebinden çıkıyor. Bu nedenle tüketilen elektriği sayaçlar ile kayıt altına almaya çalışıyoruz."

Yorumlar