Japonya'daki ABD üssünün eski çalışanı Okinawa'da yargılanacak

- Şinzato, tecavüz ve cinayetle suçlanıyor

Google Haberlere Abone ol
Japonya'daki ABD üssünün eski çalışanı Okinawa'da yargılanacak

ANKARA (AA) - Japonya'nın güneyindeki Okinawa eyaletinde üst mahkeme, tecavüz ve cinayetten suçlanan ABD üssünün eski çalışanı Kenneth Şinzato'nun eyaletteki adli kurumda yargılanacağını bildirdi.

Kyodo ajansının haberine göre, üst mahkeme 32 yaşındaki Şinzato'nun ABD üssü karşıtı görüşlerin egemen olduğu gerekçesiyle Okinawa Eyaleti'nin dışında bir mahkemede yargılanma talebini reddetti.

Üst mahkeme, davayı yakından takip eden üç hakim ve dava dışından altı hakimin gözetiminde davanın eyalet merkezinde Naha Bölge Mahkemesi'nde görüleceğini bildirdi.

Genç bir kıza tecavüz edip öldürdüğü ve bedenini ormanlık alana attığı gerekçesiyle yargılanan Şinzato, davanın başkent Tokyo'da görülmesini talep etmişti.



Polis, suçunu kabul eden Şinzato'nun ifadelerine dayanarak yaptığı aramalarda, Okinawa'ya bağlı Uruma kentinin kuzeyindeki Onna köyünde yer alan ormanlık alanda 23 yaşındaki genç kızın cesedini bulmuştu.

Japonya'da Okinawa Valisi Takeşi Onaga, merkezi hükümetten ABD üslerinin azaltılmasını talep ederek, "Hükümet ile ABD arasındaki Kuvvetler Statüsü Anlaşması revize edilmelidir. ABD üsleri küçültülmeli, Okinawa'daki ABD askerlerinin sayısı azaltılmalıdır." ifadelerini kullanmıştı. Eski Savunma Bakanı Gen Nakatani'ye taleplerini içeren bir dilekçe sunmuştu.

Eyalet merkezi Naha'da 65 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenlenmiş, Vali Onaga, "Kendisini korumayı başaramadığımız için öldürülen genç kızımızdan özür diliyorum. 1995'te de benzer bir olay yaşanmış ve bir daha olmaması için söz vermiştik. Ancak ne yazık ki bu tür olayları engellemek için siyasi sistemi değiştiremedim. Bu, bir siyasetçi ve Okinawa'nın valisi olarak yaşadığım en büyük pişmanlık." şeklinde konuşmuştu.

Okinawa'da ABD'ye ait 32 üs bulunuyor. Askeri üsler, adanın yüzölçümünün yüzde 25'ini kaplıyor. ABD'nin Okinawa'da 18 bin 600, ülke genelinde de yaklaşık 50 bin askeri görev yapıyor.


Yorumlar