Japonya Başbakanı Abe Rusya'da

-Rusya Devlet Başkanı Putin ve Japonya Başbakanı Abe, Soçi'de görüştü

Google Haberlere Abone ol
Japonya Başbakanı Abe Rusya'da

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya'nın Asya Pasifik bölgesinde Rusya'nın önemli bir ortağı olduğunu söyledi.

Putin, Rusya'nın Soçi şehrinde Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, iki ülkenin gündeminde özel ilgi gerektiren bazı konular olduğunu belirterek "Japonya sadece komşumuz değil, Asya Pasifik bölgesinde önemli bir ortağımız. Ziyaretinizi ülkelerimizi ilgilendiren konuları görüşmek için önemli bir fırsat olarak görüyorum" dedi.

Japonya Başbakanı Abe, Putin'le görüşmesinde iki ülke arsındaki politik, ekonomik, kültürel ilişkilerin yanı sıra güncel uluslararası konularda da açık bir fikir alışverişinde bulunmak istediğini söyledi.

Abe, son dönemde Japonya ve Rusya arasında çok sayıda üst düzey temas kurulduğunu ve bunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağladığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3 saatten fazla süren Putin-Abe görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

Lavrov, Putin ve Abe'nin iki ülke arasında üst düzeyli siyasi diyaloğu geliştirme konusunda hemfikir olduğunu aktararak "İki lider, barış anlaşmasını görüştü. Müzakerelerin bir sonraki ayağı, Haziran ayında Dışişleri Bakan Yardımcısı seviyesinde devam edecek" dedi.

Görüşmede ekonomik konuların da ele alındığını aktaran Lavrov, şunları kaydetti:

"Ekonomi, ticaret ve yatırım konuları üzerinde duruldu. Farklı nedenlerden dolayı ticaret hacminde bir düşüş söz konusu ancak iki lider de bunun düzeltilmesi için yollar aranması gerektiğini vurguladı. Bunun sadece ticari ilişkilerin gelişmesiyle değil büyük yatırım projeleriyle de gerçekleştirilmesi planlanıyor."

Yorumlar