İztuzu Plajı'nın ihalesi

- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesince, "işletme hakkı kendilerinde olan İztuzu Plajı'nı özel bir firmanın işgal ettiği" iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığına şikayet dilekçesi verildi

Google Haberlere Abone ol
İztuzu Plajı'nın ihalesi
MUĞLA (AA) - İşletme hakkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) bulunan İztuzu Plajı'nı özel bir firmanın işgal ettiği iddiasıyla tutanak tutuldu.
Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla Çevre Koruma Vakfı (MUÇEV) ile 2014'te imzalanan protokolle işletme hakkını alan özel şirket yetkililerinin, İztuzu Plajı ve Dalyanağzı alanlarında yeni sezon için hazırlığa başlamaları üzerine, MSKÜ İktisadi İşletme Yönetim Kurulu üyeleri plaja geldi.

Alanın geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce üniversiteye tahsis edildiğini belirten yetkililer, İztuzu Plajı'nın özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutarak Ortaca Kaymakamlığına şikayette bulundu.
- "Plajda gerekli kontrol yapılacak"
Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, MSKÜ tarafından kendilerine sunulan şikayet dilekçesinin ilgili birimlere havale edildiğini belirterek, "Jandarma plajda gerekli kontrolü yapacak. Duruma göre de işlem yapılacak." dedi.
MSKÜ İktisadi İşletme Yönetim Kurulu üyeleri plajın 2015'te kendilerine devredildiğini dile getirerek, "Özel şirketin yetkilileri kendilerine 2014'te MUÇEV ile imzaladıkları protokolü belge olarak sunuyorlar. Belgenin hukuki bir geçerliliği yok. Önceki gün özel şirket yetkilileri plaja geliyor. Bizim güvenlik görevlimiz olayın büyümemesi için müdahale etmiyor. Özel şirket yetkilileri kilidi açarak eşyalarımızı çıkarmışlar. Konuyla ilgili tutanağımızı tutarak Ortaca Kaymakamlığına şikayetimizi yaptık." açıklamasında bulundular.
- "Üniversite bilimsel amaçlı burada, ticari amaçlı değil"
DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç ise İztuzu günü birlik işletmelerini 2014 Haziran'ında yapılan ihaleyle MUÇEV'den aldıklarını anlatarak, "Bunun akabinde Ortaca Belediyesince açılan davalar vardı. Davalar hem bakanlık, hem de DALÇEV lehine sonuçlandı. Bu arada da bakanlık tarafından üniversiteye İztuzu Plajı'nın korunması için bir tahsis yapıldı. Boğazağzı günü birlik işletmeleri daha evvel 29 Aralık 2014'te DALÇEV'e teslim edildi. Biz de sezonun başlamasıyla birlikte gelerek tesisimizi açtık ve faaliyet hazırlıklarına başladık." diye konuştu.
DALÇEV aleyhine herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığını öne süren Oruç, "Protokolün iptaliyle ilgili bir girişim vardı. Muğla mahkemeleri bu girişimi de geçersiz kıldı. Dolayısıyla teslimattan kaynaklanan hakkımızı kullanıyoruz. Üniversite sadece bilimsel amaçlı olarak burada, ticari amaçlı değil. Üniversitenin tuttuğu tutanakla ilgili bir bilgimiz yok." dedi.
Öte yandan İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri de özel şirket yetkililerinin plajdan çıkarılmasını istedi.
- Olay
Ortaca Belediyesince işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014'te MUÇEV'in yaptığı ihaleyle DALÇEV'e verildi. Ortaca Belediyesi, ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.
MUÇEV, 10 Kasım 2014'te İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı gönderdi. Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelendi. Bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesinin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurdu.
Belediyenin, Valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesine açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde bulunan İztuzu Plajı'nın işletmesi, imzalanan protokolle MSKÜ'ye verilmişti.


Yorumlar