"İzmir'i tanklarla kuşatın" emri

- FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle tutuklanan Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in "İzmir'i tanklarla kuşatma" emri verdiği belirtildi - İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı ifade tunakları ve savcılığa sevk fezlekesinde, darbe girişimin yaşandığı sıcak saatlerde Hakbilen'in, Bergama ilçesinde Garnizon Komutanı Tankçı Albay Ahmet Ömercikli'yi telefonla arayarak ilçede bulunan tank taburunu acil olarak İzmir'e çağırdığı bilgisi yer aldı

Google Haberlere Abone ol
"İzmir'i tanklarla kuşatın" emri

İZMİR (AA) - FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İzmir'in tanklarla kuşatılması emrinin verildiği ortaya çıktı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, emniyetin hazırladığı ifade tutanakları ve savcılığa intikal ettirilen fezlekelerde, tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilenn, darbenin başarılı olması için "İzmir'e tankların girmesi" emrini vererek kanlı bir plan yaptı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, FETÖ'nün darbe soruşturması kapsamında gözaltı yapıldığı sırada üzerinden sözde Genelkurmay Başkanlığından gelen yeni görevlendirmenin yer aldığı "korsan" emir çıkan Hakbilen, zırhlı araçların kenti kuşatması için emir verdi.

Tutanakta, darbe girişimin yaşandığı sıcak saatlerde Hakbilen'in Bergama ilçesinde Garnizon Komutanı Tankçı Albay Ahmet Ömercikli'yi telefonla arayarak, ilçede bulunan tank taburunu acil olarak İzmir'e çağırdığı bilgisi yer aldı.

- Telefonu yüzüne kapattı

Fezlekede, "bir tank taburu ile derhal İzmir Garnizonuna intikal etmesi" emrini alan Albay Ömercikli'nin , GSM sinyali almadığı, sesini duyamadığı bahanesiyle telefonu Hakbilen'in yüzüne kapattığı belirtildi.

Albay Ömercikli'nin ifadesinde, telefonu kapattıktan sonra Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i arayarak "tankların kente gelmesi" emrini aldığını ilettiği, Orgeneral Recep'in, böyle bir emrin geçersiz olduğunu, birliklerinden ayrılmamaları konusunda talimat verdiği kaydedildi.

Fezlekede, Orgeneral Recep'in Adliye Müşaviri Hakim Albay Uğur Zeybek ile birlikte yaşananları tutanak altına aldığı, belgeler de eklendiği ifade edildi.

Fezlekeye yansıyan ifadelerde, Orgeneral Recep'in Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'i askeri isyandan vazgeçmesi yönüyle uyardığı, buna karşı çıkan Hakbilen'in de Ege Ordusu Komutanlığı Askeri Savcılığının başlattığı soruşturma kapsamında da Kurmay Başkanlığı görevinden el çektirildiğinin kendisine ve bağlı tüm birliklere tebliği edildiği bilgisi yer aldı.

Hakbilen'in, İzmir Valiliği çevresi ve Ege Ordu Komutanlığını tanklarla kuşatmayı planladığının kaydedildiği fezlekede, Ankara ve İstanbul'da görülen kanlı olayların benzerinin İzmir'de yaşanmasının önüne geçildiği de ifade edildi.

Fezlekede ayrıca, İzmir'de darbeye karşı duran binlerce vatandaşın vilayet binası önündeki tarihi saat kulesi çevresinde toplanmasının da zırhlı araçların çıkarılamamasında önemli rol oynadığı kaydedildi.



Yorumlar