İzmir'deki "usülsüz dinleme" davası

- Farklı isim ve IMEI numaraları ile hazırladıkları gerçeğe aykırı belgelerle mahkeme kararı çıkarıp "usulsüz dinleme" yaptıkları iddia edilen 32 emniyet personelinin yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
İzmir'deki "usülsüz dinleme" davası

İZMİR (AA) - İzmir'de görevli oldukları dönemde başka isim ve IMEI numalaralı ile hazırladıkları gerçeğe aykırı belgelerle mahkeme kararı çıkarıp usulsüz dinleme yaptıkları iddia edilen 32 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 32 polisten 18'i ile tarafların avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından söz alan sanık avukatları, emniyet mensuplarının yargılanmasına neden olan "dinleme talep yazıları"nın birkaçı dışında, hiçbirinin dava dosyasında bulunmadığını, fotokopi belgelerin üzerinde "aslı gibidir" yazdığını ancak bugüne kadar mahkemenin talepte bulunmasına rağmen bu belgelerin asıllarına ulaşılamadığını savunarak, müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

Avukatlar, belgeler üzerindeki imzaların incelenmesini de istedi.

Daha önce talimatla ifadesi alınan emniyet mensubu Levent Binici, usulsüz dinlemelerden ve işlenen suçtan zarar gördüğü gerekçesiyle davaya müşteki sıfatıyla müdahil olmak istediğini belirtti.

Mahkeme heyeti bu talebi kabul ederken, belgelerdeki imzalardan ve sanıklardan imza örnekleri alınarak incelenmesi için Adli Tıp Kurumuna gönderilmesine, "dinleme talep yazıları"nın asıllarının arşivden alınıp dosyaya konulması için İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi, duruşmayı 10 Ekim'e erteledi.

- Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği iddialarıyla ilgili 62 müşteki ve ilgili idarelerin suç duyuruları üzerine başlattığı soruşturmada İzmir başta olmak üzere 13 ilde operasyon yapılmıştı.

İzmir'de görev yaptıkları dönemde düzenledikleri gerçeğe aykırı belgelerle yasa dışı dinleme yaptıkları iddia edilen aralarında Batman eski Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Elazığ eski Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da olduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.

Zanlılardan tutuklanan 11'i bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianamede 32 sanık hakkında 9 ayrı suçlama yöneltilerek 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezaları istenmişti.

Yorumlar