İzmir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili dava

- Gezi Parkı odaklı eylemlerde, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri, kamu malına zarar verdikleri, memura mukavemette bulundukları ve görevli memura görevini yaptırmamak için direndikleri" iddiasıyla yargılanan 115 kişi beraat etti

Google Haberlere Abone ol
İzmir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili dava

İZMİR (AA) - İzmir'de Gezi Parkı odaklı eylemlerde, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri, kamu malına zarar verdikleri, memura mukavemette bulundukları ve görevli memura görevini yaptırmamak için direndikleri" iddiasıyla yargılanan 115 sanığın beraatine karar verildi.

İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen, mahkeme salonunun yetersizliği nedeniyle İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan duruşmaya bazı sanıklar ile avukatları katıldı. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve bazı baro yöneticileri de duruşmayı takip etti.

Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'yle kayıt altına alınan duruşmada son savunmaları sorulan sanıklar, anayasal haklarını kullandıklarını, emniyet araçları ve çevreye zarar vermediklerini savunarak suçlamaları kabul etmedi, beraat talep etti.

Sanık avukatlarından Ahmet Sinan Sürücü, sinevizyondan olay görüntülerini yansıtarak yaptığı savunmada, İstanbul'da başlayan ve Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan Gezi Parkı eylemlerine, müvekkillerinin anayasanın verdiği hakları kullanarak katıldığını, isnat edilen suçlamaların mesnetsiz olduğunu, toplanan delillerin hukuki olmadığını ileri sürdü ve beraatlerini istedi.

Diğer sanık avukatları da benzer savunmalar yaparak beraat talebinde bulundu.

Savunmaların alınmasının ardından mahkeme heyeti, "suç işlediklerine dair bir somut deliller olmadığını" belirttiği 115 sanığın beraatine karar verdi.

- Dava

İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla İzmir'de 1 Haziran 2013'te düzenlenen eylemde, polisin ikazlarına uymadıkları belirlenen 115 kişi gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Cevdet Aydemir'in hazırladığı iddianamede, polisin grubun dağılması için anons yaptığı, yüzleri maskeli kişilerin yollara barikat kurarak polise taş ve sopalarla saldırmaları, partiye ait binaya zarar vermeleri üzerine gruba müdahale edildiği belirtilmişti.

Kamu mallarına zarar verdikleri, güvenlik güçlerine direndikleri ve bazı polislerin yaralanmasına neden oldukları öne sürülen sanıkların 2 ila 6 yıl arası hapisinin istendiği iddianame, mahkemece kabul edilerek dava açılmıştı.


Yorumlar