İzmir'deki "Askeri casuslukta kumpas" davası

- FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 12'si tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada bir sanık reddihakim talebinde bulundu

Google Haberlere Abone ol
İzmir'deki "Askeri casuslukta kumpas" davası

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin12'si tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada bir sanık reddihakim talebinde bulundu.

2. Ağır Ceza Mahkemesindeki, "askeri casusluk soruşturması" için duruşma salonu haline getirilen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri konferans salonunda gerçekleştirilen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, müşteki ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt alınan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, dünkü celsede gün boyunca iki kişinin savunma yapabildiğini, sanıkların İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması biten "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası"nın iddianamesindeki tapeleri okuması nedeniyle sürenin uzadığına işaret ederek, sanık savunmalarının daha kısa olması yönünde uyarıda bulundu.

Eskişehir'de başka bir suçtan tutuklu bulunan ve açığa alınan sanık eski Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen, SEGBİS aracılığıyla söz alarak, savunma hakkının kısıtlandığını ileri sürerek reddihakim talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı, verilen aranın ardından, talebin değerlendirilmesi için dosyanın bir üst mahkemeye gönderilmesine karar vererek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı ise daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.

24 Haziran'da görülen duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 8 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Böylece dosyada tutuklu sayısı 12'ye inmişti.

Yorumlar