İzmir ulaşımına 29 Ekim tarifesi: 1 kuruş

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliği ile alınan kararla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü gerçekleştirilecek etkinliklere katılmak isteyen vatandaşlar için toplu ulaşım tarifesini “1 kuruş” olarak belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
İzmir ulaşımına 29 Ekim tarifesi: 1 kuruş

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliği ile alınan kararla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü gerçekleştirilecek etkinliklere katılmak isteyen vatandaşlar için toplu ulaşım tarifesini “1 kuruş” olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. yıl kutlamalarında İzmirlilere bayram sevinci yaşatacak karar, İzmir Büyükşehir Belediyesinden geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Ekim Pazar günü etkinliklere katılımı kolaylaştırmak amacıyla toplu ulaşım tarifesini 1 kuruş yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2 Ekim tarihinde sosyal medya hesaplarından bir çağrı yaparak Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için toplu ulaşımın ücretsiz olması talebini İçişleri Bakanlığı’na ilettiklerini duyurmuştu. Başkan Kocaoğlu’nun bu önerisi üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, henüz Bakanlar Kurulu kararı gelmediği için 1 kuruşluk tarifeyi onayladı. Oy birliğiyle alınan kararda, "Bayram öncesi Bakanlar Kurulu kararı alınması halinde, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşım araçlarında ücretsiz tarife uygulanması; Bakanlar Kurulu Kararı alınmaması halinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarında Cumhuriyet Bayramı günü geçerli olacak şekilde 1 kuruşluk tarife uygulanması" ifadesine yer verildi.

“Bu tesis bu gidişle yapılamayacak”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu İzmir Büyükehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Oturumun dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 2019 yerel seçimlerinde adaylık için 6 ay kala karar vereceğini ancak aday olmayı düşünürse bunun nedeninin tamamlanamayan katı atık tesisi olacağı sözlerini hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde Kocaoğlu açıklama yaptı. Yamanlar’da yapmaya talip olduğu katı atık bertaraf tesisi bu dönem hayata geçirilmezse tekrar aday olmak zorunda kalacağını açıkladı. Mevcut haliyle yeniden aday olmak zorunda kalacak. Yaptığı açıklamada aslında malumun ilanı, hatta sadece önümüzdeki dönem değil ondan sonraki iki dönem daha aday olmak zorunda kalacak gibi görünüyor. Çünkü bu tesis bu gidişle yapılamayacak. Bu projenin altından başkan başarıyla kalkamayacak. Allah, Başkan Kocaoğlu’na uzun ömür versin ama bizler bu tesis projesini hayata geçiremeyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Hükümet söz verdi”

Doğan’ın bu sözleri üzerine Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Hükümet bize destek olacak söz verdi. Başbakanımızla da konuştu, destek verecek. Siz iktidar grubusunuz yardımcı olun. Yapamazsa iki üç dönem daha aday olsun. O zaman benden de kurtulamazsınız” cevabını verdi. Doğan da, “Yamanlar’daki tesis yapmak için kolları sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, projedeki tüm eksikliklerine karşın hükümetimizin desteği ile izinleri almış olup üzerinden neredeyse iki yıl geçmiştir. Başkanın elinden tutan yok, izinler verildi” dedi. Aydoğan, “Mahkemeyi ne yapacağız?” diye sorunca Doğan, “Açılan davalar ve halkın duruşu nedeniyle başaramadı diye biliyoruz ama her seferinde övünülüp durulan katılımcı yönetim anlayışı bu projede rafa kalkmıştır. ‘Ben yaptım oldu’ diyerek yola çıkılan proje yargı engeline takılmıştır. Kendinizi oradaki halkın yerine koyun. İlçenize böyle önemli proje yapılacak ama siz bunu ÇED toplantısında öğreneceksiniz. Siz olsanız ne yapardınız? Bu katılımcı değil dayatmacı yönetim anlayışıdır. Halka karşı zor kullanmaktır, baskıdır” ifadelerini kullandı.

“Üç yılda 11 ihale”

İzmir Büyükşehir Belediyesinin tesisi yapabilecek teknik beceriye sahip olmadığını öne süren Doğan şöyle devam etti:

“Önümüzde bir Harmandalı örneği var. Bu çöplüğün Çiğli’den kalkması lazım, işler yılan hikayesine dönmüş durumda. Aynı iş için üç kez dört hatta dokuz kez ihale yapıldığını gördük ama Harmandalı’daki kadar iddia ediyorum değil Türkiye’de dünyaya bile bu kadar iptal edilen ihale sayısı olmadı. Çiğli’deki tesisin işletmesi için ihale rekoru kırıldı. Aynı iş için tam 11 kez ihale yapılmış. Hatta en son ihalenin de iptal edildiği bugün açıklandı. Dünyada böyle bir rakam yok. Harmandalı çöp depolama alanında devamlılığı sağlayacak hizmet alım üç yıllık süreçte aynı iş için 11 kez ihaleye çıkıldı. İhale yapmayı bir türlü beceremediniz. Yarın öbür gün Yamanlar için ihaleye çıkıldığında ne olacak? Önce nerede yanlış yapılıyor diye belediye bürokrasisi, sivil toplum örgütleri ve muhalefet ile bir araya gelin birlikte çaba sarf edelim. Bu İzmir’in ve Çiğli’nin problemine katkı koyalım. Böyle giderse Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi için 30 kez ihaleye çıkılacakmış gibi görünüyor. Bu çöp tesisi umarız biran önce hayata geçer, bu tesisin biran önce tamamlanarak kentimize kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

“Paramız cebimizde ama dava açıldı”

“Çiğli’deki çöp tesisinin ömrünün dolduğunu ve kaldırılması gerektiğini biliyoruz” diyen Aydoğan şu cevabı verdi:

“Bundan dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi, modern bertaraf tesisi için yer konusunda Hükümete başvurdu. Onlar da bu tesisin şart olduğunu gördü ve bize Yamanlar’da yer verdi. Bize yer ve izin verildi hükümet tarafından ama iki avukat dava açtı. Paramız cebimizde ama dava açıldı. Bu davalar bizde uzun sürüyor. Eğer bunu yapamazsınız derlerse tekrar Ankara’ya gideceğiz yer arayacağız. Şu an yargı yapabilirsiniz derse ilk yerimiz hazır. İzmir gibi bir kentte bunun yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Kim gelirse gelsin bir tane daha güneye bir tane de Kemalpaşa’ya tesis yapmak lazım. 4 milyonluk bir kentin bir tek tesis ile idare olmayacağı biliyoruz. Bize tahsis edilen yerin mahkeme kararı bugün çıksa uygun çıkarsa ihale başlar olumsuz çıkarsa da yeni yer araştırırız. Kim olursa olsun ne zaman olursa olsun bu kente iki üç tane bertaraf tesisi yapılacaktır.”

Bilet eleştirisi

Toplu ulaşım kartlarıyla ilgili eleştirilerini de yönelten Doğan, “Vatandaş, iki binişlik biletleri 7 liradan, üç binişlik 10 liradan alıyorlar. Kullandıktan sonra bu kartların bir anlamı kalmıyor. Yeniden bir bakiye yüklemek mümkün değil. Ayrıca 7 lira verildiğinde 6 liralık makbuz, 10 lira verildiğinde 9 liralık makbuz kesiliyor. Bu farklı fiyat uygulaması yalnızca İzmir’de var. Diğer şehirlerde ne kadar verilirse o kadar makbuz alınıyor. Bu uygulama neden sadece İzmir’de var?” diye konuştu.

Karabağlar için metro isteği

Oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyesi İmet Tunç ise, “Üçyol-Tınaztepe metrosu ile ilgili temennimiz var. Karabağlar’da 500 binlik nüfus var. 180 bine yakın konut 24 bine yakın işyeri var. Karabağlar’ın sanayisi pek yok. Buradaki gelirler nüfusa göre istenen noktada değil. Bu konuda Büyükşehir’den pozitif bir ayrımcılık isteriz. Üçyol-Tınaztepe metrosunun güzergahını henüz bilmediğimiz için kesin yorum yapmak mümkün değil ama bizim dileğimiz metro hattının Karabağlar tarafından; gerekirse Karabağlar’ı da içine alabilen bir metro güzergahı yapılması. Bu iki bağlantı Karabağlar’a nefes aldıracaktır. Bir santimetre dahi olsa Karabağlar’ın içine giren bir metro olmasını çok istiyoruz” dedi.

Yorumlar