İzmir Adliyesindeki FETÖ/PDY davası

- İzmir Adliyesinde, hakim, savcı ve personelin bir kısmını fişleyerek, "bazı bilgileri örgüte aktardığı" iddialarıyla ilgili FETÖ/PDY mensuplarına yönelik açılan davada, 3'ü tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı - İddianamede, zanlıların adliyede kadrolaşabilmek için hedeflerine koydukları savcı ve hakimleri "paralel bağlantılı" diye fişlediklerine dikkat çekildi

Google Haberlere Abone ol
İzmir Adliyesindeki FETÖ/PDY davası

İZMİR (AA) - İzmir'de "adliyede kadrolaşma ve fişleme" ile "bazı bilgilerin örgüte aktarılması" iddialarına ilişkin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" mensuplarına yönelik açılan davada 3'ü tutuklu 8 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "terör örgütü üyesi olmak", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlarından yargılanan tutuklu sanık Y.K. yer almazken, diğer tutuklu sanıklar M.F.S. ve T.A. ile bazı müştekiler katıldı. Kimlik kontrolü yapılmasının ardından duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alındı.

Daha sonra sanıklara İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan 52 sayfalık iddianame okundu.

İddianamede, örgüt mensuplarının İzmir Adliyesinde kadrolaşmak için, saf dışı bırakılmak istenen kişileri "cemaatçi" diye kötülemek dahil, pek çok yönteme başvurdukları belirlendi. Personel ile hakim ve savcılar hakkında örgütün yönlendirmesiyle fişleme çalışması yapıldığı ihbarı üzerine gerçekleştirilen operasyonda sanıkların örgüt adına çalışma yaptıkları tespit edildi.

Haziran 2015'te Adalet Bakanlığının açtığı "Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürlüğü" yükselme sınavlarında yüksek puan alarak derece yapan adayların nüfus kaydı ya da mezhebine göre fişlendiğinin de vurgulandığı iddianamede, yüksek puan alanlara karşı adliyede yaftalama ve yıpratma politikası başlatılarak tasfiye için zemin hazırlandığına dikkat çekildi.

FETÖ/PDY'nin kendi kadrosunu korumak, oluşturmak adına kendinden olmayan ve devletine bağlı memurları fişlediğine işaret edilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Fişleme yapılan listelerin yazılı sınavdan yüksek puan alandan, az puan alan adaylara göre sıralandığı tespit edilmiş, soruşturma dosyasında ifadeleri alınan müştekiler hakkında özel hayatları, siyasi görüşleri, mezhepleri, etnik kökenleri gibi konularda asılsız iddialar yazılarak bir nevi adliye personelinin fişlendiği belirlenmiştir. Sonuç itibarıyla fişlenen kişilerin çoğunun yüksek puan almalarına karşın, sınavı asil olarak kazanamadıkları gibi bakanlıkça yapılan sözlü sınavda da düşük sözlü puanı verilerek yazı işleri müdürlüğü yedek kadrosuna dahi alınmadıkları anlaşılmıştır."

- Hakim ve savcıları paralelci diye fişlemişler

İddianamede, görev yapan ya da tayinle başka yerlere atanan hakim ve savcıların da "paralel yapı bağlantılı" ibareleriyle fişlendiğine vurgu yapıldı.

Mahkeme heyeti, iddianamenin okunmasının ardından sanık avukatlarının taleplerini aldı.

Tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyesi talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Alpay Özbek ise tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamı ve tutuksuz sanıkların ise tutuklanması yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbeye teşebbüsünün ardından devam eden olayları gerekçe göstererek duruşmayı eylül ayına erteledi.

- Operasyon

İzmir'in merkez Karşıyaka, Torbalı, Menemen ilçeleri ile Manisa'da 23 Şubat 2015'te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik adliyede kadrolaşma ve fişleme ile bazı bilgilerin örgüte aktarılması iddiaları üzerine operasyon yapılmıştı.

Zanlıların, savcı ve hakimler hakında da "FETÖ ile bağlantılarına göre" fişleme yaptıkları, örgüte yönelik soruşturmalarla ilgili bilgileri UYAP sistemi üzerinden temin ederek örgüt mensuplarına aktardıkları, adliyeye personel alımına yönelik mülakatları etkilemek ve FETÖ üyelerinin önünü açmak amacıyla yüksek puan alan diğer adayları "FETÖ üyesi" olarak fişledikleri öne sürülmüştü. Böylelikle örgüt üyesi olmayan adayların elenmelerini ve örgüte yakın adayların adliyede kadrolaşmalarını sağladıkları iddia edilmişti.

Gözaltına alınan kişilerin evlerinde yapılan aramalarda "İzmir'deki delillerin karartılmasına yönelik dava" ile ilgili hakim, savcı ve adliye personeli hakkında belgeler ele geçirilmişti. Operasyonda Y.K, M.F.S ile T.A. tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, 3'ü tutuklu 8 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "terör örgütü üyesi olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlamalarıyla dava açmıştı.

Yorumlar