"İtikaf kadir gecesini ihya içindir"

- Hırka-i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Yavuz, ramazanın son 10 gününde itikafa girilmesinin en önemli sebebinin, ramazan ayının son 10 günü içinde gizlenen kadir gecesini ihya etmek olduğunu belirtti

Google Haberlere Abone ol
"İtikaf kadir gecesini ihya içindir"

İSTANBUL (AA) - Hırka-i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Yavuz, ramazanın son 10 gününde itikafa girilmesinin en önemli sebebinin, ramazan ayının son 10 günü içinde gizlenen kadir gecesini ihya etmek olduğunu belirtti.

AA muhabirine itikaf hakkında açıklamada bulunan Hırka-i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Yavuz, Ramazanın son 10 gününde itikafa girilmesinin en önemli sebebinin, kadir gecesinin ramazan ayının son 10 günü içinde gizlenmesi olduğunu ve Hazreti Muhammed'in kadir gecesini ihya etmek amacıyla ramazanın son 10 gününde itikafa girdiğini hatırlattı.

Yavuz, şöyle devam etti:

“Alimler, genel olarak kadir gecesinin ramazan ayının 27'nci gecesi olduğunu söylese de kesin olan, 20'si ile 30'uncu gecesi arasındaki gecelerden birindedir. Ramazanın son 10 gününde itikafa girenlerin kadir gecesinin faydalarından istifade etme imkanı var. Uykusuz kalmamak kaydıyla geceleri de ibadetlerini yerine getirerek, bin aydan daha hayırlı olan mübarek kadir gecesini ihya edebilirler.”

İtikafın Hazreti Muhammed'in kuvvetli sünnetlerinden (sünnet-i müekkede) olduğunu hatırlatan Yavuz, bir beldede bazı Müslümanlar bu ibadeti yerine getirdiklerinde, diğer Müslümanlardan bu sorumluluğun kalktığını söyledi.

Kadir Yavuz, itikaf esnasında evden ve aileden uzak kalındığı için ibadette ihlasa daha çok yaklaşıldığını, itikaf haricinde insanın Allah’a bu kadar yakınlaşma imkanının çok az olduğunu ifade ederek, “Tasavvufta bir kural var; nihai hedef Allah’ta fani olmak. Tasavvufta en yüksek mertebeye çıkan insan her baktığı yerde Allah’ı görür, başka bir şey görmez. İtikaf, bu gayenin tahakkuku için insana büyük bir imkan sağlıyor” diye konuştu.

İtikafa girmeyi, bütün Müslümanlara tavsiye eden Kadir Yavuz, her Müslümanın ömründe bir defa da olsa itikafa girmesi gerektiğini söyledi. Ramazan ayının, günlerin en uzun, havaların da en sıcak olduğu dönemlere rastladığını, ancak buna rağmen sadece birazcık susuzluk çekmekle beraber, sıkıntı duymadığını dile getiren Yavuz, itikafta halis niyetin önemli olduğunu ve Allah’ın yardım ettiğini söyledi. Yavuz, itikaf boyunca Kur'an-ı Kerim okuduğunu, zikir çektiğini, nafile namaz kıldığını ve salavat-ı şerife ve dua okuduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer de itikafın kuvvetli bir sünnet olduğunu dile getirerek; “Peygamber Efendimiz ramazan ayının son 10 gününü itikafla geçirirdi. İtikafla insan devamlı ibadetle, zikirle meşgul olarak Kadir Gecesini de ihya etmiş oluyor.” dedi.





Yorumlar