ITC Genel Başkanı Salihi'den Mahmur'a ziyaret

- Salihi ve beraberindeki heyet, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'un Mahmur ilçesini ziyareti etti

Google Haberlere Abone ol
ITC Genel Başkanı Salihi'den Mahmur'a ziyaret

ERBİL (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşat Salihi ve beraberindeki heyet, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonunu yerinden takip etmek ve çatışmalardan kaçan iç göçmenlerin durumunu öğrenmek için Mahmur ilçesini ziyareti etti.

Salihi ve beraberindeki heyet, Musul'un Mahmur ilçesindeki ziyaretinde, Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sorumlusu Necim el Cuburi ve bölgedeki diğer Peşmerge komutanları ile bir araya gelerek, yaşanan askeri gelişmeler hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra DAEŞ'in elinden kaçmayı başaran Musullu iç göçmen ailelerin ikamet ettiği Dibega Çadır Kampını ziyaret etti.

Erşat Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'un Telafer ilçesinde çok sayıda Türkmen olduğunu söyledi.

Bu kentte Türkmenlerin de olmasından dolayı kurtarma operasyonu hakkında bilgi alma gereği duyduklarını aktaran Salihi, şöyle devam etti:

"Söz konusu Türkmen bölgelerinin teröristlerden geri alınması için Irak merkezi hükümeti ile birçok defa görüşme gerçekleştirip, Türkmenlerin de silahlandırılıp bölgelerini korumaları talebinde bulunduk. Bizim de bu operasyona katılmamız lazım. Musul, etnik açıdan çok karışık bir bölge, Sünni, Şii, Kürt, Yezidi ve Türkmen var. Bu etnik unsurlar içinde Türkmenler de büyük bir coğrafyaya sahiptir."

Musul'u kurtarma operasyonunda çok güçlü bir hazırlık yapılmadığı takdirde birçok zorlukların meydana gelmesinin yüksek ihtimal olduğuna dikkati çeken Salihi, "Bölgede bir Türkmen Tugayı'nın kurulmasına yönelik ABD'li güçlerle de birkaç defa görüşme gerçekleştirdik. Bu çerçevede Irak merkezi hükümetinin ciddi bir şekilde Türkmenlere destek vermesi gerekiyor. Aksi takdirde bizim de kendimize göre farklı görüşlerimiz ve hazırlıklarımız olur." dedi.

DAEŞ'in elinden kaçan iç göçmenlerin durumunu da yakından takip ettiklerini anlatan Salihi, Musul'u kurtarma operasyonunun tam başlaması halinde büyük bir göç dalgası ve istenilmeyecek bir manzara ile karşı karşıya gelineceği uyarısında bulundu.

Salihi, Musullu iç göçmenlere ilişkin şunları kaydetti:

"Felluce'de meydana gelenler, Irak merkezi hükümetinin iç göçmenlerin korunması ve onların barındırılması konusunda ciddi bir hazırlıklarının olmadığını ortaya çıkardı. Aynı durumun tekrarlanmaması için merkezi hükümet ve Kuzey Irak Yönetimi'nin bu konuda ortak hareket etmeleri gerekiyor. Şu anda Musul'dan kaçanlar için Mahmur ilçesinde küçük bir kamp kuruldu ancak 1 milyon insana yetecek seviyede değildir. Herkesin desteği olması lazım."

Salihi, bölgede Türkiye'nin birçok konuda yardım eli uzattığını hatırlatarak, bundan sonraki önemli süreçte yine Türkiye'nin yardımlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yorumlar