İtalya’dan ABD’ye DAEŞ ile mücadelede destek

- İtalya Savunma Bakanı Pinotti: - "İtalyan hükümeti, hava sahası ve üs kullanımına yönelik gelecek talebi olumlu değerlendirmeye hazırdır”

Google Haberlere Abone ol
İtalya’dan ABD’ye DAEŞ ile mücadelede destek

ROMA (AA) - İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Libya’daki DAEŞ varlığıyla mücadelede ABD’ye üs ve hava sahası desteği vermeyi olumlu değerlendirebileceklerini söyledi.

ABD’nin, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda Sirte kentindeki terör örgütü DAEŞ varlığını hedef alan önceki günkü hava saldırısının ardından bölgeye en yakın ülkelerden İtalya’nın Savunma Bakanı Pinotti’den, ABD’ye destek niteliğinde açıklama geldi.

Pinotti, İtalya Temsilciler Meclisi’nde parlamenterlerin sorularını cevaplarken, "İtalyan hükümeti, Libya’daki DAEŞ varlığına karşı ABD tarafından yürütülen operasyonun daha hızlı ve etkili götürülmesine ihtiyaç duyulması halinde, hava sahası ve üs kullanımına yönelik gelecek talebi olumlu değerlendirmeye hazırdır." dedi.

ABD’nin başlattığı operasyonun, İtalya’yı ne lojistik ne de ulusal hava sahası üzerinde uçuş bakımından ilgilendirdiğini ifade eden Pinotti, söz konusu harekatın, BM’nin 2015 yılında aldığı Libya hükümetinden gelecek özel talep doğrultusunda yapılması kararı çerçevesinde olduğunu dile getirdi.

İtalyan bakan, ABD’nin yürüttüğü bu harekatın zaman sınırı olduğunu ve sadece hava operasyonlarını kapsadığını, herhangi bir kara birliğinden yararlanılmasının öngörülmediğini söyledi.

Pinotti, Libya’daki DAEŞ varlığının sonlandırılmasının sadece Libya’nın güvenliği değil, İtalya’nın güvenliği bakımından da önem taşıdığını vurguladı.

Öte yandan, ABD’nin Libya’nın Sirte kentinde DAEŞ’e yönelik hava saldırılarının ardından dün de İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Fayiz as-Sirac’ı telefonla arayarak, İtalya’nın, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Sirte’de terörle mücadelede sağladığı başarılardan ötürü takdirlerini iletmişti.

Gentiloni, insani yardım sağlama hususunda Libya’nın yanında olduğunu belirtirken, Başbakan Sirac da İtalya’nın kendilerine verdiği diplomatik destekleri ve geçen aylarda sağladığı insani yardımları dolayısıyla teşekkür etmişti.

Yorumlar