İtalya’da Suriye diplomasisi

- İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, De Mistura ve Hicab ile bir araya geldi - Gentiloni: - "Suriye’nin geleceğinde Esed’in liderliği olamaz" - BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura: - "(Müzakerelerde) Bir sonraki tur en kısa sürede başlamalı" - MYK Başkanı Hicab: - "Müzakere masasına dönmek istiyoruz. Müzakerelerde yeni bir tur başlasın istiyoruz ama bundan yana bir iklim olmalı"

Google Haberlere Abone ol
İtalya’da Suriye diplomasisi

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ve Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) Başkanı Riyad Hicab ile görüştü.

İtalya’nın başkenti Roma, Suriye'nin tartışıldığı diplomasi trafiğine ev sahipliği yaptı.

Gentiloni, ilk olarak BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile bir araya geldi. İkili, yaklaşık bir saat baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Daha sonra Gentiloni, MYK Başkanı Hicab ile görüşmede bulundu. Ardından ikili basın toplantısı yaptı.

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, basın toplantısında, Suriyeliler arasında barış görüşmelerinin ne zaman başlayacağına dair henüz bir tarih bulunmadığını dile getirerek, "(Müzakerelerde) Bir sonraki tur en kısa sürede başlamalı." dedi.

De Mistura, BM’nin müzakereleri yeniden başlatma konusunda kararlı olduğunu ve hazırlıklarının da bu doğrultuda devam ettiğini bildirdi.

"Suriye’de askeri çözüm yok." ifadesini kullanan De Mistura, bu krizde ABD ve Rusya’nın önemine dikkati çekerek, "Onlar bana da destek verdiler. Onların katkılarıyla ateşkes 2 ay sürdü ama onu siyasi çözüm süreci izleyemedi. Ancak, denemeye devam etmeliyiz." diye konuştu.

De Mistura, Suriye krizinde Rusya ve ABD’nin anlaşacak durumda olduklarını, böyle bir şey olması halinde diğerlerinin de bu iki ülkeyi izleyeceğini belirterek, DAEŞ ve El Nusra'yla mücadele etmeleri gerektiğini, siyasi geçiş olmadan DAEŞ’in yenilgiye uğratılamayacağını söyledi.

Suriye’de yaşanılan krizde mevcut durumun çok kritik olduğuna işaret eden De Mistura, "Bugünden eylül ayına kadar öncelik terörle mücadele olmak üzere bunu ve siyasi geçişi harmanlayacak halen açık bir penceremiz bulunmakta." değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki rolüne ilişkin bir soru üzerine De Mistura, Rusya’nın Suriye hükümeti üzerinde etkisi bulunan iki ülkeden biri olduğunu anımsatarak, bu ülkenin Suriye’deki rolünün önemli ve belirleyici olduğunu ve siyasi geçiş sürecinden yana bir tavır sergilediğini ifade etti.

- Paolo Gentiloni

Suriye’de birinci amacın düşmanlıkların sona erdirilmesi olduğunu belirten İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, "Suriye’nin geleceğinin Esed’in ellerine bırakılmayacağı garantisiyle ön koşul olmadan müzakerelere varmaya ihtiyaç var. Suriye’nin geleceğinde Esed’in liderliği olamaz." dedi.

Gentiloni, Suriye’de askeri çözümün bulunmadığını, tek yolun siyasi müzakereler olduğunu vurguladı.

Rusya’nın Suriye’deki rolüne ilişkin soru üzerine Gentiloni, şunları kaydetti:

"Rusya’nın rolünün öneminin farkındayız. Suriye’de Rusya’nın yapıcı ve kararlı bir rolü olmalı. Şu anda, özellikle Halep ve çevresinde gerginliklerin önlenmesi için Rusya’dan daha etkin bir işbirliği göstermesinin bekleneceği koşullar var. Müzakereler yoluyla bir şeyleri değiştirme ihtiyacı var."

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’ya hükümetinin desteğini yineleyen Gentiloni, Rusya ve ABD’nin gelecek haftalarda bombardımanlara ve Halep’in kuşatılmasına "dur" demeleri durumunda bunun müzakerelerin yeniden başlamasını mümkün kılacağını dile getirerek, İtalya’nın bu konuda üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

Gentiloni, ateşkes sayesinde Suriye’de onlarca kente ve kişiye insani yardım ulaştığına dikkati çekti.

- Riyad Hicab

MYK Başkanı Hicab da Suriye krizinin etkilerinden biri olan ve Avrupa’yı da sarsan göç krizinin Suriye’de bir çözüm olmaması halinde devam edeceği uyarısında bulunarak, "Göç krizi terörizmin sonucudur ve Suriye krizine çözüm bulunamadığı, sivillere yönelik bombalamalar devam ettiği sürece Avrupa’ya ve dünyaya göç akını sürecektir." diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Suriye’de krizi uzatmak için terörü bahane ettiğini belirten Hicab, "Ellerinden kan damlayan bu Esed rejimine bir son vermek gerekir. Bu eli kanlı rejimin sahneden ayrılışını doğrulamayan bir çözüm olamaz." dedi.

Öte yandan müzakere masasına dönmek istediklerini dile getiren Hicab, "Müzakerelerde yeni bir tur başlasın istiyoruz ama bundan yana bir iklim olmalı." ifadesini kullandı.

Hicab, şehirlerdeki kuşatmaların 2254 nolu BM Güvenlik Konseyi kararı gereğince kalkması, siyasi tutukluların özgürlüklerine kavuşması gerektiğini ancak bunun tam tersi bir tavırla rejimin son BM kararından bu yana 2 bin 500’den fazla kişiyi tutukladığını söyledi.

Hicab, ateşkesi ihlal eden tarafın uluslararası toplumdan daha sert tepki görmesi gerektiğini de dile getirdi.

Konuşmasında, Esed rejimine büyük destek veren Rusya’yı da eleştiren Hicab, "Rusya, yüz binlerin ölümü karşısında bir kişiyi tercih ediyor. Rusya, hükümetin başını değil, Suriye halkını muhatap almalı." dedi.

Halep’in halen kuşatma altında olduğunu anımsatan Hicab, "Varılan ateşkese rağmen Rusya'nın ve rejimin son bombardımanlarında 92 sivil yaşamını yitirdi. Rejimin yanında yer alan Ruslara güvenmiyoruz." diye konuştu.

Basın toplantılarının ardından Gentiloni, De Mistura ve Hicab, birlikte basın mensuplarına poz verdikten sonra üçlü ortak bir görüşme gerçekleştirdi.

Yorumlar