İtalya'da Müslümanlar pazar ayinine katıldı

ROMA (AA) - Fransa’da kısa bir süre önce bir papazın ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının ardından Fransa gibi İtalya’daki Müslüman derneklerinin...

Google Haberlere Abone ol
İtalya'da Müslümanlar pazar ayinine katıldı

ROMA (AA) - Fransa’da kısa bir süre önce bir papazın ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının ardından Fransa gibi İtalya’daki Müslüman derneklerinin temsilcileri de kiliselerdeki pazar ayinine katılarak dayanışma mesajı verdi.

Fransa'nın Saint-Etienne-du-Rouvray kentinde geçen salı yaşanan, 84 yaşındaki Papaz Jacques Hamel’in öldürüldüğü kilisedeki terör saldırısından sonra Fransa İslam Konseyi'nin Müslümanların pazar ayinine katılması çağrısına İtalya’daki Müslümanlar da destek verdi.

Başta Roma, Napoli ve Milano olmak üzere birçok kentteki Müslüman toplumun kanaat önderleri, kiliselerdeki pazar ayinlerinde hazır bulundu.

Başkent Roma’da, Santa Croce in Gerusalemme Bazilikası’ndaki ayine katılan Müslüman toplumu temsilcilerinden İtalya İslam Toplumu Kuruluşu Başkan Yardımcısı (COREIS) Yahya Pallavicini, yaptığı açıklamada, “Bu yeni bir işaret. Meydanlarda basın aracılığıyla kınamadan sonra bugünkü yeni bir girişimdir. Bugün, ne yazık bir din adamının ibadet ederken boğazının kesilerek öldürülmesiyle yaşanan trajediye İtalya’daki Müslümanlar olarak farklı bir yanıt vermek istedik. Fark, bizim kardeşliğimizi, dayanışmamızı kiliselere taşıyarak göstermemizde.” dedi.

Müslümanlıkta, Hristiyanlıkta ve Yahudilikte dürüst inananlar tarafından paylaşılan ilkelerin evrensel olduğunu anımsatan Pallavicini, buna rağmen dinlerin bazıları tarafından mantıksızca ve barbarca emellere alet edildiğini ve başkalarını kontrol altına almak için kullanıldığını ifade etti.

Bugünkü dayanışmalarının, sorumluluklarının cevabı olduğunu belirten Pallavicini, katılıma Müslümanların gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

İslam Kültürü Milli Görüş Roma Derneği Başkanı Emin Öztürk de iyi bir tören olduğunu ve dayanışmalarını gösterdiklerini kaydetti.

- Müslümanlara teşekkür

Ayine katılan Monsenyör Gianrico Ruzza da barışa ve diyaloğa inanan Müslüman kardeşlerinin bugün yaptıklarının önemli bir jest olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Müslümanların, kiliselerdeki pazar ayinine katılmasıyla ilgili olarak sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, radikalizme karşı gösterdikleri cesaretten ötürü İtalyan Müslüman toplumuna teşekkür etti.

Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki en etkili kurumlarından İtalya Episkoposlar Konferansı’nın (CEI) sözcüsü Don Ivan Maffeis, Müslümanların pazar ayinlerine katılmasına yönelik daha önce yaptığı açıklamada, “Bu büyük bir jest. Terör isteyenleri, bizi bölmek isteyenleri oyun dışına iten bir tavır.” demişti.


Yorumlar