İtalya’da “Doğurganlık Günü” tartışması

-Sağlık Bakanı Lorenzin: "Doğurganlık gibi bir konuda konuşmak zor ama konuşmamız gerekir"

Google Haberlere Abone ol
İtalya’da “Doğurganlık Günü” tartışması

ROMA (AA) - İtalya’da Sağlık Bakanlığı, tartışmalı “Doğurganlık Günü” etkinliğini, bugün Roma’da başlattı.

Doğurganlık oranının düşük olduğu Avrupa’da genel ortalamanın da altında yer alan ve yaşlı nüfusunun çokluğuyla dikkati çeken İtalya’da, Sağlık Bakanlığının 22 Eylül’ü "Doğurganlık Günü" ilan ederek bugün başlattığı farkındalık kampanyası, protestolara yol açtı.

"Doğurganlık Günü" etkinliği için Roma’da düzenlenen konferansta konuşan Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, doğurganlık hususunda kamuoyu nezdinde bilgi eksikliği olduğunu ve 20 yıl sonrasını düşünmeleri gerektiğini belirterek, “Doğurganlık gibi bir konuda konuşmak zor ama konuşmamız gerekir" dedi.

Kampanyaya ilişkin polemiklerin hepsini bir bir yaşadığını ve mücadelesini verdiğini kaydeden Lorenzin, herkesin Sağlık Bakanlığı yapmaya pek bir niyetli olduğunu ancak kendisinin gerçek sorunlarla uğraştığını, önemli olanın polemikler değil, bir şeyler yapmak olduğunu söyledi.

Bakan Lorenzin, tepkilere rağmen, kampanyalarının bugünle sınırlı kalmayacağını ve internette süreceği bilgisini paylaştı.

Doğurganlık etkinliği sürerken, Roma sokaklarında da sivil toplum örgütleri ve bazı sendikalara mensup 70 kişilik bir grup, etkinliğin mimarı Lorenzin’i protesto etti ve istifaya çağırdı. Protestocular ellerinde, hükümetten doğurganlıkla ilgili değil, çalışma hayatına, sosyal haklara, çevrenin korunmasına ilişkin düzenlemeler beklediklerini belirten dövizler taşıdı.

Doğurganlık Günü etkinliğine yönelik, ülkenin diğer kentlerinde de protesto mitingleri yapıldı.

-Reklamları da tepki çekmişti

Ülkede ay başında “Doğurganlık Günü”ne ilişkin reklamlar da tepki çekmiş ve tartışma konusu olmuştu.

Bakanlığın bu gün için hazırlattığı “Güzelliğin yaşı yoktur ancak doğurganlığın vardır”, “Spermlerinizin sigara dumanıyla uçmasına izin vermeyin”, “Leylekleri beklemeyin, harekete geçin!” ve "Doğurganlık kamu yararınadır" sloganları bulunan afişler, “cinsiyetçi” bulunurken, genç işsizliğin yüksek olduğu ülkeye çocuk getirmenin mantıklı olup olmayacağı tartışmalarına yol açmıştı.

Tartışmalı reklamlara, Lorenzin’in de üyesi olduğu koalisyon iktidarının Başbakanı Matteo Renzi de “Çocuk, yapmak için broşür yapmaya gerek yok” ifadeleriyle bakanıyla aynı görüşte olmadığını açıklamıştı.

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerine göre ülkede 2015 yılında 485 bin 780 bebek dünyaya gelirken, bu sayının İtalya’nın siyasi birliğini sağladığı 1861’den bu yana en düşük sayı olduğu belirtildi. Bu sayının bir önceki yıl olan 2014’te kaydedilen sayıdan yüzde 3,3 düşük olduğu da aktarıldı.


Yorumlar