İtalya’da 2018 genel seçimlerine doğru

- Ana muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi'nin genç milletvekili Di Maio başbakan adaylığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
İtalya’da 2018 genel seçimlerine doğru

ROMA (AA) - İtalya’da sistem karşıtı tezleriyle bilinen ana muhalefet konumundaki 5 Yıldız Hareketi’nden (M5S) 31 yaşındaki milletvekili Luigi Di Maio, 2018’de yapılacak genel seçimler için başbakan adaylığını açıkladı.

Eski komedyen Beppe Grillo’nun kuruluşuna öncülük ettiği, sistem karşıtı tezleriyle 2013 yılındaki son genel seçimlerde hiçbir partiyle ittifak yapmadan yüzde 25 civarında oy alan 5 Yıldız Hareketi’nin gelecek yıl yapılacak olağan milletvekili genel seçimlerindeki başbakan adayı belli oldu.

Parti içinde son dönemdeki söylemleriyle öne çıkan ve 26 yaşındayken seçildiği milletvekilliğinde Temsilciler Meclisi Başkanvekiliği’ne getirilen Di Maio, sosyal paylaşım sitesi facebook’taki hesabından yaptığı açıklamayla başbakan adaylığını ilan etti.

Partinin kamuoyu yoklamalarında, ismi başbakanlık adayları arasında en çok geçen isim olan 31 yaşındaki Di Maio, açıklamasında, “5 Yıldız Hareketi, ülkenin ilk sıradaki politik gücü haline gelmiştir. Bizi medya güçleriyle yenmeye çalıştılar. Halen buradayız. Öncekinden daha da güçlü şekilde. Şimdi başladığımız işi tamamlamalıyız. Chigi Sarayı'na (Başbakanlık) gidiyoruz, İtalya’yı tekrar yükselteceğiz. Bugün, 5 Yıldız Hareketi için başbakanlık adaylığını kabul ettim.” ifadelerini kullandı.

Genç politikacı Di Maio açıklamasını, Hint lider Mahatma Gandhi’nin "Önce seni görmezden gelirler, sonra sana gülerler, sonra seninle dövüşürler ve sonra sen kazanırsın." sözleriyle tamamladı.

Bu arada, Di Maio’nun başbakanlık adaylığını açıklaması, parti içi muhalefetin tepkisini çekti. M5S milletvekillerinden Luigi Gallo, bu adaylığa karşı olduğunu belirterek, “Beppe Grillo’nun hareketinden, Luigi Di Maio’nun hareketine dönüştük” ifadesini kullandı.

Mevcut 5 yıllık yasama döneminin 2018’de sona ereceği İtalya’da halkın, yeni yasama dönemi üyeleri ve hükümeti belirlemek üzere yeni yılın ilk aylarında sandık başına gitmesi bekleniyor.

Yorumlar