İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri

- KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: - "Dört ana konuda hatırı sayılır ilerleme kaydedildi" - "Şu ana kadar görüşmeler planlandığı gibi tatmin edicidir diyebilirim" - "Kriterler üstünde tam bir mutabakat sağlamış durumda değiliz. İyi niyetle ve iyi açılımlarla müzakere süreci sürmektedir" - "2016 sonundan önce politik çerçeveli bir anlaşmanın ortaya çıkabileceğine inanıyorum"

Google Haberlere Abone ol
İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri

MONT PELERİN (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'de devam eden müzakerelerin ilk üç günününde Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
 gibi dört ana konuda hatırı sayılır ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Burcu, Mont Pelerin kasabasında düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in sürdürdüğü müzakerelere ilişkin, Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerde toprak kriterleri konusunun yarın da gündem maddesi olacağını aktaran Burcu, "Şu anda liderler bu müzakereleri sürdürmektedirler. Başlangıç olarak toprak kriterleri üzerinde de iyi bir atmosferde çalıştığımızı söyleyebilirim. Şu ana kadar görüşmeler planlandığı gibi tatmin edicidir diyebilirim." dedi.

Burcu, müzakerelerde zamanı çok değerli kullanmaya çalıştıklarının altını çizerek, "Şu anda kriterler üstünde tam bir mutabakat sağlamış durumda değiliz. İyi niyetle ve iyi açılımlarla müzakere süreci sürmektedir." ifadesini kullandı.

Herkesin çok sorumlu davranması gereken tarihi bir süreçten geçildiğini ifade eden Burcu, Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
 gibi Kıbrıs sorunun dört ana maddesi üzerinde görüşmelerin hatırı sayılır olumlulukta geçtiğini belirtti.

- "Trump, ABD ve dünyaya hayırlı olsun"


Burcu, müzakerelerdeki desteğinden ötürü İsviçre hükümeti ve BM’ye teşekkür ederek, "Bizi son aşamaya götürecek 5'li konferansın tarihi saptandığı zaman eş zamanlı olarak bu anlaşılan kriterlerin haritaya yansıtılması çalışmasına başlanacak." şeklinde konuştu.


ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'a ilişkin bir soru üzerine de Burcu, "ABD ve dünyaya hayırlı olsun. Bize olan etkilerini değerlendireceğiz." dedi.


Burcu, yıl sonu öncesinde Kıbrıs sorununu çözüm bulmak istediklerine vurgu yaparak, "2016 sonundan önce politik çerçeveli bir anlaşmanın ortaya çıkabileceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.


Kıbrıs sorunu
 Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

 olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.


Öte yandan, 

5’li konferans tarihinin kesinleştirilmemesi durumunda, masaya harita konusunun gelmeyeceği ve Kıbrıs'ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakatın bozulacağı ve sürecin ilerleyemeyeceği belirtiliyor.


İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri 11 Kasım Cuma günü sona erecek.

Yorumlar