İsveçli savcılar Assange'ın ifadesini Londra'da alacak

STOCKHOLM (AA) - İsveç Savcılığı, İsveç'te tecavüzle suçlanan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ifadesinin Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde...

Google Haberlere Abone ol
İsveçli savcılar Assange'ın ifadesini Londra'da alacak
STOCKHOLM (AA) - İsveç Savcılığı, İsveç'te tecavüzle suçlanan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ifadesinin Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde alınacağını duyurdu.
İsveç Savcılığından yapılan açıklamada, 4 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde kalan Julian Assange'ın ifadesinin büyükelçilik binasında alınacağı belirtildi.
Assange'ın ifadesini almak için İsveçli savcı Isgren Aker'in Londra'ya gitmeye hazırlandığı kaydedildi. Stockholm Başsavcısı Karin Rosande da İsveç resmi televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada, Assange'ın ifade vereceği tarihin henüz kesinleşmediğini, gelecek haftalarda bir tarihin ayarlanacağını söyledi.
Son gelişmelerle ilgili Ekvador Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "(Assange'ın) Önümüzdeki haftalarda İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliğinde ifade vermesi için tarih belirlenecek." ifadesi kullanıldı.
- 4 yıldır bir odada yaşıyor
İngiliz mahkemesi 2012 yılında, Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, bu kararın ardından, Haziran 2012'de İngiltere'deyken İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.
45 yaşındaki Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.
4 yıldır diplomatik misyonun bir odasında yaşayan Assange'ın sağlığından zaman zaman endişe ediliyor.

Yorumlar