İsveç Başbakanı Löfven Sırbistan'da

- Löfven, Sırp mevkidaşı Vucic ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
İsveç Başbakanı Löfven Sırbistan'da

BELGRAD (AA) - İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında Başbakan Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

Vucic, mevkidaşı Löfven'i, Sırbistan Sarayı'nda askeri törenle karşıladı. İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Löfven, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunun "tek doğru yol" olduğunu belirterek, bu yolda Sırbistan'a her daim destek vereceklerini kaydetti.

İsveç ve Finlandiya'nın AB üyeliklerine rağmen NATO'ya üye olmadığına işaret eden Löfven, Sırbistan'ın da bu yöndeki tavrını desteklediklerini, bu seçeneğin de son derece iyi işlediğini söyledi.

Löfven, "Biz bu tavrı destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü bu istikrar için önemli. Bu açıdan bakıldığında, biz de küçük bir ülkeyiz ve küçük ülkelere bu tür işbirlikleri gerekli. Güçlü AB'ye katkıda bulunacağız ama tarafsız kalacağız." ifadelerini kullandı.

Sırp mevkidaşı ile ekonomik ilişkilerin yanı sıra sığınmacı meselesini de ele aldıklarını aktaran Löfven, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan bu en büyük sığınmacı krizinin Avrupa ve küresel bağlamda çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Löfven, sığınmacı krizi konusunda üstlendiği sorumluluklar için Sırbistan'a övgülerini ileterek, "Bu, son derece önemli. Çünkü bu meselenin çözümü biresel değil ortaklaşa olmalı." diye konuştu.

Bunun yanında Sırbistan'ın bölge istikrarı için çabalarını desteklediklerini kaydeden Löfven, İsveç'in daimi bölge istikrarı için gerekli her şeyi yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

- Vucic'ten mevkidaşına teşekkür

Sırbistan Başbakanı Vucic de İsveç'in "koşulsuz ve daimi" olarak Sırbistan'ın AB'ye üyelik sürecini desteklediğini ve bu yolda kendilerine yardımcı olmak istediğini ifade ederek, İsveç'in bu politikası dolayısıyla Löfven'e teşekkür etti.

İki ülkenin son derece iyi siyasi ilişkileri bulunduğunu kaydeden Vucic, halen mütevazi düzeyde olan ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda gelişmesi temennisinde bulundu.

Vucic, AB üyeliğinin Sırbistan'ın stratejik hedefi olduğunu vurguladı.

İsveçli mevkidaşı ile bölgesel ve jeopolitik meselelerin yanı sıra bölgede barışın korunması konusunu da ele aldıklarını aktaran Vucic, "İstikrar ve barışın korunmasının, Sırbistan ve bölge ekonomisinin gelişmesinde ve halklara daha iyi bir yaşam sağlanmasında temel koşul olduğu konusunda mutabık kaldık." dedi.

Sırp Başbakan, özellikle Bosna Hersek'teki Boşnak ve Sırp siyasiler arasındaki açıklamalara işaret ederek, Sırbistan'ın Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini ve bölge barışının korunması için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti.

İnsanlara daha iyi bir yaşam sunulması halinde hiç kimsenin çatışmaları desteklemeyeceğini dile getiren Vucic, tek mantıklı politikanın da bu olduğunu söyledi.


Yorumlar