İsveç, 132 sığınmacı çocuğun evliliğini onayladı

STOCKHOLM (AA) - İsveç'te çocuk haklarından sorumlu denetçi Ola Nilsson, 2015 yılında İsveç'e gelen 18 yaş altı 132 sığınmacının evliliğinin İsveç Vergi...

Google Haberlere Abone ol
İsveç, 132 sığınmacı çocuğun evliliğini onayladı
STOCKHOLM (AA) - İsveç'te çocuk haklarından sorumlu denetçi Ola Nilsson, 2015 yılında İsveç'e gelen 18 yaş altı 132 sığınmacının evliliğinin İsveç Vergi Dairesi tarafından onaylandığını belirtti.
AA muhabirine konuşan Nilsson, 2015 yılında, İsveç'te 80 belediyede 132 sığınmacı çocuğa Vergi Dairesi tarafından evlilik belgesi verildiğini söyledi. Nilsson, Vergi Dairesinin evlikleri onaylarken, çocukların geldikleri ülkede evlilik yaptıklarına dair belge sunmalarını gerekçe gösterdiğini anlattı.
İsveç'te 18 yaşından küçüklerin evlenmesinin yasak olduğunu hatırlatan Nillson, "Göçmenler Ofisinin bize verdiği bilgiye göre, 80 belediyede çocuk yaşta 132 evli sığınmacı ile karşılaştık. 18 yaş yasasına rağmen bu çocukların evliliklerinin Vergi Dairesi tarafından onaylanmasını yanlış bulduk." dedi.
Sosyal Çocuk Dairesi ve Çocuk Haklarından Sorumlu Denetçiliğin, çocuk yaşta evlendirilen sığınmacıları koruma altına almaya çalıştığına dikkati çeken Nilsson, yetişkinler tarafından bakıma ihtiyaç duyan bu çocukların evliliğine onay verilmemesi gerektiğini, Vergi Dairesi ile gerekli yazışmaları yaparak uyarıda bulunduklarını kaydetti.
- İsveç'te "sığınmacı çocuklar seks ticaretinde kullanılıyor" iddiası
Bu arada, dün İsveç medyasında, ülkedeki kimsesiz sığınmacı çocukların seks ticaretinde kullanıldığı ve İsveç polisinin de şikayetlere rağmen olayı soruşturmadığı yönündeki iddialara polis cevap verdi.
Skane Emniyet Müdürlüğünden Komiser Mattias Sigfridsson, yerel medyaya yaptığı açıklamada, sığınmacı çocukların seks ticaretinde kullanılması iddialarına ilişkin ellerinde deliller bulunduğunu ve bu yönde araştırmalara hız verdiklerini ifade etti.
2015 yılında onlarca ihbardan kaç tanesine soruşturma başlatıldığı yönündeki bir soruya Sigfridsson, "Birkaç kişi hakkında sonuca vardık. Dava açılması için de elimizden geleni yapıyoruz.'' dedi.
Skone Bölgesi İnsan Ticaretiyle Mücadelede Koordinatörü Lisa Green ise Sigfridsson'ın cevaplarını "yetersiz" bulduğunu dile getirerek, İsveç'e sığınmacı çocukları getiren çetenin, çocukları fuhuşa zorladığı ve seks ticareti yaptırarak büyük paralar kazandığını ifade etti.
- 2015'te fuhuşa zorlanan sığınmacı çocuk sayısı 105
Göçmenler Ofisinin yayımladığı rapora göre, 2015 yılında 210 sığınmacı çocuk, çeşitli saldırılara maruz kalırken, bu çocuklardan 105'i cinsel istismar mağduru oldu.
Raporda, seks ticaretinde kullanılan çocukların yüzde 60'ının kız, yüzde 40'nın erkek olduğu belirtilirken, çocukların yüzde 72'sinin 15-17 yaş grubu, yüzde 28'nin daha düşük yaşlarda olduğu ifade edildi.

Yorumlar