İstanbul'un fethinin 563. yılı kutlamaları

- İstanbul Büyükşehir Belediyesince 29 Mayıs'ta Yenikapı Miting Alanı'nda kutlama yapılacak - Alanda, 1 milyon katılımcı için yaklaşık bin 200 kişilik ekiple hazırlıklar sürüyor - Etkinlikler kapsamında, 563 kişilik Mehteran Birliği konser verecek, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları gösteri sunacak - Miting alanına kurulan 3D mapping sahnesinde, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi ile dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonuyla fetih yeniden canlandırılacak

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un fethinin 563. yılı kutlamaları

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesince, İstanbul'un fethinin 563. yılı bu yıl da 29 Mayıs'ta Yenikapı'da kutlanacak.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 29 Mayıs Pazar günü Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenecek törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılması bekleniyor.

Etkinlikler kapsamında, 563 kişilik Mehteran Birliği konser verecek, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları gösteri sunacak.

Havai fişek gösterisinin de ayrı bir renk katacağı etkinlikler için miting alanına "dünyanın en büyüğü" olduğu ifade edilen 3D mapping sahnesi kuruldu.

Sahne için tasarlanan özel gösteride, gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile fetih yeniden canlandırılacak.

Dönemin kıyafetleri, kullanılan araç-gereçler, silahlar ve zırhlar titiz bir çalışmayla yeniden üretildi ve bu kutlama için bir araya getirildi.

Yurt içinden ve dışından 520 uzman bir araya gelerek, 3D mapping, lazer, pyroteknik, ışık, ses ve müziğin birlikte kullanıldığı görkemli bir fetih gösterisi hazırladı.

Etkinlikte, yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik sahnede, dünya tarihini değiştiren, bir çağ kapatıp başka bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet ile askerlerin İstanbul'u fethi temsili olarak gösterilecek.

- 1 milyon kişi için hazırlık yapılıyor

Alanda, 1 milyon katılımcı için yaklaşık bin 200 kişilik ekiple hazırlıklar sürüyor. Etkinlik günü seyirciler, 150 kapıdan alana girebilecek. Alanda, 2 çadır hastane, 10 sağlık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli, 6 mescit, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvan, 20 su dağıtım noktası, gösterinin izlenebilmesi için 9 dev ekran bulunacak.

İstanbul surları formunda yaklaşık 4 bin 400 metrekarelik 3D mapping sahne yapıldı. Sahnede 540 metrekarelik bir led ekran, sis, alev ve pyroteknik malzemesi yer alacak. Yine hidrolik platformlarla hareket eden 3 boyutlu toplar da bulunacak. 500 kişilik oyuncu kadrosu, 3D mappinge paralel olarak sahnede fethi canlandıracak.

Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası, 3D mapping gösteriye entegre olarak, leventler tarafından sahnede çekilecek.

Etkinliği 18 kamera canlı yayınlayacak. İşaret dilinin yanı sıra İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça da yayın yapılacak.

Tören, 8 profesyonel fotoğrafçıyla fotoğraflanacak. Protokol bölümünde yabancı misafirler için simültane sistem kurulacak.

Etkinlik 4 bölümden oluşacak. Birinci bölümde, şiir dinletileri yapılacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği Mehteran Grubu sahne alacak. Bu bölümde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da konser verecek.

İkinci bölümde Türk Yıldızları gösterisi, üçüncü bölümde protokol konuşmaları, dördüncü bölümde "Özel Fetih Gösterisi" yapılacak. Etkinliğin finali ise havai fişek gösterisiyle olacak.

Yorumlar