İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü

- TBMM Başkanı Kahraman: - "Peygamber Efendimizin müjdelemiş bulunduğu bu fetih, İstanbul için sadece manevi bir yükseliş vesilesi olmakla kalmamış, bu şehrin yeni bir şevk ve heyecanla imar ve iskanının önü fetih sayesinde açılmıştır"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü

ANKARA (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümünü kutlarken, "Peygamber Efendimizin müjdelemiş bulunduğu bu fetih, İstanbul için sadece manevi bir yükseliş vesilesi olmakla kalmamış, bu şehrin yeni bir şevk ve heyecanla imar ve iskanının önü fetih sayesinde açılmıştır." ifadesini kullandı.

Kahraman, fethin yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, İstanbul'un üç imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın en kadim şehirlerinden biri olduğu anımsattı.

İstanbul'un fethedilişinin, her inanç grubundan insanın emniyet, sulh, hürriyet ve huzur içinde yaşayabildiği emin bir belde haline getirilişinin 563'üncü yıldönümünün mübarek olmasını dileyen Kahraman, "Atamız Fatih Sultan Mehmet Han, 29 Mayıs 1453'te Topkapı surlarından İstanbul'a girerken, sadece bir şehri fethetmemiş, aynı zamanda tarihin akışını değiştirmiştir. Yeni bir çağ açmıştır. Peygamber Efendimizin müjdelemiş bulunduğu bu fetih, İstanbul için sadece manevi bir yükseliş vesilesi olmakla kalmamış, bu şehrin yeni bir şevk ve heyecanla imar ve iskanının önü fetih sayesinde açılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Mesajında İstanbul'un, sadece bir coğrafi alan değil, medeniyetlerin izlerini içinde barındıran muhteşem bir kültür mirası ve hazinesi olduğunu belirten Kahraman, şunları kaydetti:

"Bu şehir, Roma ve Bizans'tan sonra cihan devleti Osmanlıya başkentlik yapmış, bütün bir insanlığın en önemli beldelerinden biri olarak tarihte müstesna bir yer edinmiştir. Geçmişten günümüze intikal eden abidevi yapılarıyla, bir müze şehirdir. İlim, irfan, sanat ve edebiyatın merkezi olması yönüyle de ona kitaplık şehir denilse yeridir. Aynı zamanda, semaya uzanan minareleri ve şerefelerinden yükselen lahuti ezan sesleriyle manevi iklimimizin otağı durumundadır.

Fethin 563'üncü yılını en samimi hislerimle kutluyor, İstanbul'u fethederek bütün bir insanlığın yararına olmak üzere bizlere emanet bırakan fethin büyük komutanı Fatih Sultan Mehmet Han'ı, onun arkadaşlarını, mücahitlerini rahmet ve minnetle anıyorum. Bu güzide şehrimize hizmet eden fetih ruhuna ve manasına vakıf herkese şükranlarımı sunuyorum."

Yorumlar