"İstanbul'un alışveriş caddelerindeki boş mağazalar doluyor"

- Cushman&Wakefield'ın "İstanbul Alışveriş Caddeleri" raporu: - "Eylül 2016 itibarıyla Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'ndaki toplam marka sayısı önceki yıla göre yüzde 3 düşüşle 656 oldu" - Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Gönden: - "Boş mağazalar yavaş yavaş doluyor. Bu nedenle marka sayılarındaki düşüşü kısa vadeli bir eğilim olarak nitelendirebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"İstanbul'un alışveriş caddelerindeki boş mağazalar doluyor"

İSTANBUL (AA) - Cushman&Wakefield'ın "İstanbul Alışveriş Caddeleri" raporunda, Eylül 2016 itibarıyla Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'ndaki toplam marka sayısında görülen azalmanın kısa süreli bir eğilim olduğu, boş mağazaların yavaş yavaş dolduğu kaydedildi.

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini inceleyen "İstanbul Alışveriş Caddeleri" raporunun üçüncüsünü açıkladı.

Rapora göre, Eylül 2016 itibarıyla üç alışveriş merkezinde toplam perakende stoğu 965 mağazada yaklaşık 195 bin metrekare seviyesinde bulunurken, toplam marka sayısı önceki yıla kıyasla yüzde 3 düşüşle 656 oldu.

Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesine bu dönemde 67 yeni marka girişi, 95 marka çıkışı gerçekleşti. Aradaki 28 adetlik fark, perakende pazarındaki konsolidasyon eğiliminin devam ettiğini gösterdi. Söz konusu merkezlerdeki uluslararası marka sayısı ise 3 yılda 173'ten 140'a geriledi.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam alanı 18 bin metrekare olan 112 mağazayı kapsayan toplam kiralama işlemlerinde hafif bir düşüş görülse de toplam alanı 16 bin metrekare olan 105 mağazalık toplam yeni kiralama işlemiyle kullanıcı pazarı nispeten canlılığını korudu.


- Lüks markalar Bağdat Caddesi'nden vazgeçmiyor


Bağdat Caddesi'nde bina yenileme faaliyetleri sebebiyle toplam stok geçen yılın altında kalarak 332 mağazada 75 bin metrekare civarına geriledi.

Burada son 12 ayda 42 mağaza kiralanırken, yüksek gelir grubuna hitap eden alışveriş merkezlerinin açılmasıyla lüks markaların bulunduğu konumların çeşitliliğinin artmasına bağlı olarak 43 marka caddeden çıktı.

Bağdat Caddesi'nde 9 marka mevcut binalarının yenilenmesi nedeniyle caddede başka bir yere taşınmayı tercih etti.

Bununla birlikte üç ana caddedeki toplam kiralama işlemlerinin yüzde 40'ının gerçekleşmesi ve sayıca en fazla kiralama işleminin kaydedilmesi önemli bir toparlanma sinyali verdi. Bir başka deyişle Bağdat Caddesi özellikle de erişilebilir lüks markaların Anadolu yakasıdaki birincil konumu olmaya devam ediyor.


- Nişantaşı cazibesini koruyor


Toplam stoğu 380 mağazada yaklaşık 58 bin 500 metrekare olan Nişantaşı da hala cazibesini koruyor.

Boşluk oranının yüzde 5'ten yüzde 12'ye çıktığı Nişantaşı'nda son 12 ayda toplam 39 kiralama işlemi kaydedilirken, bu rakamın 34'ünü yeni girişler oluşturdu.

Bu dönemde toplam 49 marka ise Nişantaşı'ndan çıkarken, bu çıkışların çoğunluğu bina yenileme faaliyetlerinin yoğunlaştığı Abdi İpekçi Caddesi'ndeki mağazalarda oldu.

Bina yenilemeleri ile gelecek yıllarda yeni perakende alanlarının artmasının beklendiği bölgedeki başka bir eğilim ise bazı perakendecilerin ana caddeler yerine bu caddelere paralel ikincil sokaklarda konumlanmayı tercih etmesi oldu. Özellikle yeni nesil kahve dükkanları Nişantaşı bölgesindeki ikincil alanlarda büyümeye gitti.


- İstiklal Caddesi'nde Ortadoğu etkisi


Halen en kalabalık ana cadde olmasına rağmen İstiklal Caddesi'nde 2016'da yaya trafiğinde düşme görüldü.

Toplam perakende stoğu 253 mağazada yaklaşık 62 bin 500 metrekare olan İstiklal Caddesi'nin çehresi 5 uluslararası ve 12 yeme-içme markasının çıkışıyla değişmeye başladı.

Yeni girişler ise çoğunlukla yerel markalardan oluşurken sunulan perakende ortamı, turizme en yüksek katkıyı sağlayan Ortadoğu ülkelerinin tercihlerini yansıtmaya başladı.

İstiklal Caddesi'inde yüzde 8 olan boşluk oranı ise son 12 ayda yüzde 10'a çıktı.


- "Dolar üzerinden alınan kiralarda önemli indirimler bekliyoruz"


Rapor verilerini değerlendiren Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, Nişantaşı'nın konumunu koruyacağını, Bağdat Caddesi'ndeki durumun beklenenden daha hızlı düzeleceğini, İstiklal Caddesi'nin ise üst segment yeme-içme ve kültürel aktivitelerden kayarak, yerel hazır giyim pazarı ve daha düşük profilli yeme-içme mekanlarına doğru dönüşümünü devam ettireceğini öngördüklerini kaydetti.

Bina yenilemelerinin yeni çekici perakende alanlarını stoğa dahil ederek mevcut durumu iyileştireceğini aktaran Gönden, bunun örneğinin yeni kiralamaların yüzde 38'inin halihazırda boş olan mağazalarda gerçekleştiği Bağdat Caddesi'nde belirgin şekilde görüldüğünü ifade etti.

Gönden, "Boş mağazalar yavaş yavaş doluyor. Bu nedenle marka sayılarındaki düşüşü kısa vadeli bir eğilim olarak nitelendirebiliriz. İlerleyen dönemlerde yenileme projelerinin tamamlanmasıyla yeni ve rekabetçi perakende alanları piyasaya girecektir. Talebin devam edeceği ve lüks markalardaki düşüşün erişebilir lüks markalardaki artış ile dengelenmesi durumunun gelecekte daha sürdürülebilir olmasını öngörüyoruz." yorumunu yaptı.

"Güçlünün ayakta kalması" eğilimiyle perakende pazarındaki konsolidasyonun 2017'de de devam edebileceğini ancak bu eğilimin yıl sonuna doğru yavaş yavaş sona ermesini beklediklerini belirten Gönden, şunları kaydetti:

"Değişen perakende ortamı, rekabet, Türk lirasının zayıflaması, artan kira yükü ve bina yenileme faaliyetleri perakendecileri küçülmeye, birleşmeye veya pazardan çıkmaya zorladı. Ancak boş mağazaların artmasının yarattığı baskı nedeniyle mal sahiplerinin kiracılara daha makul şartlar sunacağını tahmin ediyoruz. İlerleyen dönemlerde Türk lirası cinsinden yapılan kiralamalarda artış veya dolar üzerinden alınan kiralarda önemli indirimler görülmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda, perakendecilerin stratejik olarak genişleme opsiyonunu en azından yeniden değerlendirmek üzere ajandalarına alacağı öngörüyoruz."

Gönden, sonuç olarak perakendecilerin işletmelerini konsolide ettiğini düşündükleri zaman pazar paylarını artırmalarının da her zamankinden daha kolay göründüğünü bildirdi.


Yorumlar