İstanbul'da toplu açılış töreni

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: - "2002'de hükümetimiz iş başına geldiğinde, tüm Türkiye’deki arıtma tesisi sayısı sadece 145'ti. Bugün geldiğimiz noktada bu sayı 940 oldu. Nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap eden arıtma tesis varken, bugün yüzde 81 oranına çıktı. Şu anda tam 159 arıtma tesisi inşaatı devam ediyor. Bittiğinde nüfusun yüzde 90'nın dışarıya attığı kirli suları tamamıyla arıtmış olarak tabiata vermiş olacağız. 2023'e kadar da kirli suların tamamını arıtmayı hedefliyoruz."

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da toplu açılış töreni

İSTANBUL (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "2002’de hükümetimiz iş başına geldiğinde, tüm Türkiye’deki arıtma tesisi sayısı sadece 145’ti. Bugün geldiğimiz noktada bu sayı 940 oldu. Nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap eden arıtma tesis varken, bugün yüzde 81 oranına çıktı. Şu anda tam 159 arıtma tesisi inşaatı devam ediyor. Bittiğinde nüfusun yüzde 90'nın dışarıya attığı kirli suları tamamıyla arıtmış olarak tabiata vermiş olacağız. 2023’e kadar da kirli suların tamamını arıtmayı hedefliyoruz." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yeni İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile Çevre Yatırımları Toplu Açılış Töreni'ne katılan Özhaseki, çevreyi korumayı bir zorunluluk olarak gördüklerini söyledi.

Ülkeler ve şehirlerin hayatında dönüm noktaları olduğunu anlatan Özhaseki, "O dönüm noktalarından birisi 1994, diğeri de 2002’dir. Çevre için verdiğimiz mücadele, 2002’den sonra doruk noktasına ulaşmıştır. Bir taraftan eskilerin yanlışlarını düzeltmek, bir yandan da yeni projeler yapma adına gece gündüz durmadan çalışıyoruz." diye konuştu.

Özhaseki, bu konuda verdikleri mücadele sonucu önemli noktaya gelindiğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"2002’de hükümetimiz iş başına geldiğinde, tüm Türkiye’deki arıtma tesisi sayısı sadece 145’ti. Bugün geldiğimiz noktada bu sayı 940 oldu. Nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap eden arıtma tesis varken, bugün yüzde 81 oranına çıktı. Şu anda tam 159 arıtma tesisi inşaatı devam ediyor. Bittiğinde nüfusun yüzde 90'nın dışarıya attığı kirli suları tamamıyla arıtmış olarak tabiata vermiş olacağız. 2023’e kadar da kirli suların tamamını arıtmayı hedefliyoruz. Bu arıtılan suları kullanıyoruz. Tarımda da artan kısmından gübre elde ederek, kullandırtmaya devam ediyoruz."

Bu başarının sadece atık suyla sınırlı olmadığını belirten Özhaseki, "2002’de sadece 15 katı atık depolama tesisi vardı. Bugün için 82 tesise ulaştık. 191 belediyemizde 52 milyon vatandaşımızın kullandığı katı atık depolama tesisimiz var. Bu tesislerimizde 155 megavat elektrik üretiyoruz. 60 bin vatandaşımız çalışıyor ve 3 milyar da katma değer elde ediyoruz. 2023’e kadar tüm şehir ve ilçelerimizde de katı atık tesisi yapmayı hedefledik ve projeler devam ediyor." şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2002’de 151 olan mavi bayraklı plaj ve marina sayısının 444 olduğunu ve yapılan yarışmada Türkiye’nin İspanya’dan sonra dünya ikincisi olduğunu ifade etti.

Gemi atıklarının tamamının 2002’de açık denizlerde dışarıya verildiğini anlatan Özhaseki, bunların bugün 269 limandaki tesislerde elden geçirildiğini kaydetti.

Bakan Özhaseki, 81 ildeki 229 istasyonda hava kirlilğini ölçüp, gerekli tedbirleri aldıklarını anlatarak, “İklim değişikliği ve çevre konusunda verdiğimiz bu mücadele sonucu 2012, 2014 ve 2016’da ozon tabakasını koruma onur madalyasını ülke olarak kazandık ve birinci olduk." ifadelerini kullandı.

- "Dünyayı en çok Çin, Amerika ve AB ülkeleri kirletiyor"

Bu konuda hedefledikleri her şeyi gerçekleştirmeye devam ettiklerini vurgulayan Özhaseki, şunları kaydetti:

“Tabiatı da en az kirleten ülkelerin başında geliyoruz. Bu konuda da büyük mücadele veriyoruz. Bu müthiş mücadeleyi verdiğimiz ve çok başarılı olduğumuz halde AB ülkelerinden ve içimizdeki muhalefetten çok haksız yere eleştiriler alıyoruz. Şu anda dünyayı kirleten ülkelerin başında yüzde 25 oranıyla Çin geliyor. Yüzde 15 oranıyla ikinci sırada ABD ve yüzde 15 ile de üçüncü sırada AB geliyor. Türkiye’nin dünyaya kirletme oranı sadece binde 7. Bunu da geriye çekmeye gayret ediyoruz ancak ne yazık ki içeriden haksız eleştirilerle karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz."

Özhaseki, dünya ülkelerinin, elektriğin büyük bir kısmını nükleer ve kömürden elde ettiğinin altını çizerek, “Paris çevresinde, Eyfel Kulesi üzerine bir pergel koyup, 200 kilometre mesafede bir yarı çapta çizdiğimiz çizgi içerisinde tam 6 nükleer tesis var. Londra etrafında tam 9 tesis var. Madrid çevresinde, 4 nükleer tesis var. ABD başta olmak üzere Almanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin çoğunluğu enerjilerini kömürden elde ediyorlar. Biz kendi enerjimizi yerli kömürümüzden kullanmaya ve üretmeye kalktığımızda, nükleer tesis yapmaya kalktığımızda yurt dışından sesler geldiği gibi ana muhalefet de bir adım ötede bizi eleştirmeye başlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar