İstanbul'da pide fiyatları açıklandı

- İSTESOB Başkanı Yılmaz: - "İstanbul halkına bu sene de pideyi 1 lira 80 kuruştan satmaya karar verdik. 350 gram sade pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1 kilogram susamlı yumurtalı pide 6 lira" - ''Yarın öbür gün şikayetler gelebilir, pideyi 2-3 liraya satıyorlar diye. Yasa gereği ticaret odasına bağlı olan üyelerin pide, ekmek fiyatlarının tarifesi serbest, istedikleri fiyata satabilirler"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da pide fiyatları açıklandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul halkına bu sene pideyi 1 lira 80 kuruştan satmaya karar verdiklerini söyledi.

Yılmaz, Bakırköy'deki İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde yaptığı açıklamada, Fırıncılar Odasının zam vermedikleri için kendilerini protesto ederek açıklamada yanlarında bulunmadığını belirtti.

Her yıl mübarek ramazan ayının pide fiyatlarını açıkladıklarını ve 5362 sayılı yasa gereği bütün illerde birliklerin zam verdiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Fırıncılar Odası bize müracaat etti ve yüzde 30'un üzerinde bir zam talep etti. Biz de yasa gereği girdi maliyetlerini istedik. Girdi maliyetlerini bize maalesef ulaştıramadılar. Yani gelen ürünlere zam geldiğini bize iletmeleri lazım. Tarife komisyonum inceleyip karar verecekti. Bize ulaşmayınca biz de yönetim kurulu olarak bu sene pidenin 350 gramda 1 lira 80 kuruş olmasını kararlaştırdık. Biz de tüketiciyiz. İstanbul halkına zamlı pide yedirmek istemedik. Araştırma da yaptık.''

Yılmaz, kendilerine bağlı 961 fırın olduğunu dile getirdi. 350 gram pideyi 1 lira 80 kuruşa satacaklarını, bu konuda denetimlerin de yapılacağını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

''Yarın öbür gün şikayetler gelebilir, pideyi 2-3 liraya satıyorlar diye. Yasa gereği ticaret odasına bağlı olan üyelerin pide, ekmek fiyatlarının tarifesi serbest, istedikleri fiyata satabilirler. 'Zam yapıldı' demeyin. Biz denetimleri yapacağız, bütün fırınları denetleyeceğiz. 1 lira 80 kuruş üzerinde satış yapılması yetkileri yok ve tarifelere bakacağız ama İstanbul Ticaret Odasına bağlı olan fırıncıların pide ve ekmek fiyatlarında istedikleri fiyata satma hakkına sahipler. Özel lüks denilen pideleri 2 lira, 2,5 lira gibi rakamlarla satıyorlar. Bizim fırınlarımızın pide fiyatı kilogramı 5 lira 15 kuruş ama diğerlerinde 7 lirayı geçen fiyatlarla karşı karşıyasınız. Birliğe bağlı fırınlarda 1 lira 80 kuruş, yanındaki ticaret odasına bağlı olan bir fırında eğer 2 lira 2,5 lira görürseniz onlara esnaf demeyin, onlar tüccardır.''

Yılmaz, esnafın sattığı ürünün üzerine fiyat ekleme yetkisinin olmadığını vurgulayarak, farklı fiyatlarla ürün satışlarında esnafın hangi odanın üyesi olduğunun sorulması gerektiğini belirtti.

İstanbul halkına bu sene de pideyi 1 lira 80 kuruşa satmaya karar verdiklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"350 gram sade pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1 kilogram susamlı yumurtalı pide 6 lira. Geçen sene 1,5 liraydı, 50 gram arttırdık, 30 kuruş da ekleme yaptık. Kilogram fiyatında değişiklik yok ama gramajında değişiklik yaptık. Türkiye Fırıncılar Federasyonunun zam açıklama yetkisi yoktur. Yetki birliklerde. Türkiye'de 82 birlik var. Sadece İstanbul'da 2 tane birlik var. O birlikler kararlaştırır, federasyonun zam yapma ve geri alma yetkisi yoktur. Zammı birlikler yapar. Birileri televizyona çıkmak için söylüyorlar. Bugün işte açıklıyoruz, zam yapmadık.''

Yorumlar