İstanbul'da kiralanabilir boş ofis alanında artış

- Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre İstanbul'da ilk çeyrekte 67 bin metrekare yeni ofis arzı eklenirken toplam kiralanabilir boş alan büyüklüğü 795 bin metrekareye ulaştı -Toplam arz içindeki boş ofis oranı yüzde 16,7'ye yükseldi

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da kiralanabilir boş ofis alanında artış

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da yılın ilk çeyreğinde kiralanabilir boş ofis alanı büyüklüğü 795 bin metrekareye ulaştı. Böylece toplam arz içindeki boş ofis alanlarının payı yüzde 16,7'ye yükseldi.

Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından 2016 yılı ilk çeyreği için hazırlanan "Türkiye Pazar Analizleri" raporuna göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Yeni Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projeler gayrimenkul sektörünü canlandıracak.

İstanbul ofis pazarında devam eden geliştirme faaliyetleri ve artan kiralamalarla 2016 yılı sektör açısından iyi başladı. İstanbul'da geçen yıldan bastırılmış talebin de etkisiyle 63 bin metrekarelik yeni kiralama işlemi gerçekleştirildi.

Bu işlemlerde en fazla bankacılık, ilaç, tüketici ürün ve hizmet sektörünün katkısı oldu. Bu sektörler ilk çeyrekte kiralamaların yüzde 60'ını gerçekleştirdi. Türk Hava Yollarının (THY) 20 bin metrekarelik müstakil binada kiralama işlemi yapması ilk çeyrek performansına katkı sağladı.

İlk çeyrekte 67 bin metrekare yeni ofis arzı eklenirken toplam kiralanabilir boş alan büyüklüğü 795 bin metrekareye ulaştı. Boşluk oranının toplam arz içindeki payı böylece yüzde 16,7'ye yükseldi. Ayrıca çeyrek boyunca artarak 2,8 milyon metrekareye ulaşan inşa halindeki projelerin 2018 yılının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.


- "İFM ile 1 milyon metrekare yeni ofis alanı"


Başta merkezi iş alanları olmak üzere bölgelerde devam eden kaliteli yeni ofis arzları ile sektörde yeni fırsatlar yaratılıyor. Bu fırsatların ofis kiralama sektörüne canlılık getireceği tahmin ediliyor.

Gelecek 18 ay içerisinde tamamlanacak yeni projeler ile ofis arzı artacak ancak oluşacak talebin bu arzı karşılayamayacağı beklentisiyle arz talep dengesinde bir bozulma bekleniyor. Artan arz ve muhtemel bir talep eksikliği nedeniyle boşluk oranında bir düşüşe pek ihtimal verilmiyor. Ataşehir'de yapımına başlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi sayesinde sektöre 1 milyon metrekare yeni ofis arzı yaratılacak.


- Perakende pazarında işler yolunda


Perakende pazarında ise alışveriş merkezleri başarılı performanslarını sürdürdü. Alışveriş merkezlerinin şubattaki ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artış kaydederken, elde edilen ciro yüzde 14,8 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, perakende satışlarındaki artış yüzde 7,9 olarak gerçekleşti.

Lojistik sektöründe pazardaki kaliteli alan eksikliği devam ederken, GYO portföyleri kaliteli alan olarak uygun seçenekler sunabilen ender örneklerden oldu.

İlk çeyrekte fiyatlarda bir artış olmamasına karşın döviz kurlarındaki dalgalanma kira gelirlerini etkiledi.

Yorumlar