İstanbul'da "isninaf" dönemi başladı

- İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik ve Bursa'nın yerel mahkemelerince verilen kararları inceleyecek İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi hizmete girdi

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da "isninaf" dönemi başladı

İSTANBUL (AA) - İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik ve Bursa'nın yerel mahkemelerince verilen kararları inceleyecek İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi çalışmaya başladı.

Kamuoyunda "istinaf mahkemeleri" olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bugünden itibaren ilk derece mahkemelerinden gönderilen kararları inceleyecek.

Yasayla 2004'te kurulan bölge adliye mahkemelerinin hizmete girmesiyle Türk yargı sisteminde yeni bir dönem başladı. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik ve Bursa'nın yerel mahkemelerince verilen kararlar artık İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri'ne gönderilecek.

Hapis cezası 15 yılı geçen dosyalar doğrudan, 5-15 yıl arasında cezaları içeren dosyalar ise tarafların istinafa başvurmaları halinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine gelecek.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile 53 savcı, 61 daire başkanı, 176 üye hakimin görev yaptığı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda hizmet veriyor.

Yılda yaklaşık 250 bin dosyaya bakması öngörülen mahkeme, Yargıtay'ın yükünü de azaltacak.

Yorumlar