İstanbul'da darbe girişiminde bulunan askerlere ilk iddianame

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından askerlere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 28'i tutuklu 62 kişi hakkında hazırlanan ilk iddianamede, darbe girişimine hazırlık maksadıyla İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile 15 Temmuz'daki eylemlere yer verildi - İddianamede, örgüt bünyesindeki "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal oluşum tarafından, Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde gerçekleştirilen 15 Temmuz'daki darbe kalkışması günü ve öncesinde yapılan tugay komutanlığındaki toplantıların görüntülerinin kaydedildiği belirtildi - Bazı şüphelilerin, "darbenin saat 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı, ancak darbe yapılacağı bilgisinin sızma ihtimaline binaen daha erkene alınmasına karar verildiği, bu emirlerle ilgili Whatsapp grubunda yazışmalar olduğu" beyanında bulunduğu aktarıldı

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da darbe girişiminde bulunan askerlere ilk iddianame

İSTANBUL (AA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından askerlere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 62 kişi hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan ilk iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık maksadıyla İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ve aynı gece gerçekleştirilen eylemlere yer verildi.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmalardan biri tamamlandı.

- Askerlerle ilgili ilk iddianame

Terör savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından, İstanbul'da 28'i tutuklu rütbeli ve 34'ü de tutuksuz er olmak üzere 62 şüpheli asker hakkında, 15 Temmuz darbe gecesi "Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmesi" olayına ilişkin hazırlanan 189 sayfalık iddianame, başsavcılık onayından sonra İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul'da gerçekleştirilen darbe girişiminde görev alan askerlerle ilgili hazırlanan ilk iddianame olduğu belirtilen iddianamenin ilk bölümünde, FETÖ/PDY'nin yapısı anlatılırken, bu yapıyla ilgili daha önceki soruşturma evrakları ve dava dosyalarına değinildi.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, FETÖ adının ilk kez kullanılmaya başlandığı ve Fetullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen Tahşiyecilere kumpas soruşturması ile Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması ve "darbe girişimi" suçundan ilk tutuklamaların gerçekleştiği 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları da sırasıyla, şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı.

- Tugay Komutanlığı'ndaki toplantı

İddianamede, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yapılanması, darbe girişimi, Fetullah Gülen ile bağlantı, örgütte kullanılan işaretler, 1 doların anlamı, ByLock'un yazışma programı olarak kullanılması ve tanık ifadelerine yer verildi.

Anadolu yakasında yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde meydana gelen ve Maltepe'deki General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli asker kişilerin iştirak ettikleri toplantı, burada alınan kararlar ve bunların fiiliyata geçmesi gibi konulara değinilen iddianamede, şüphelilerin darbe kalkışması öncesi tugay komutanlığındaki hazırlıklıkları ve olay günü yaşanan diğer gelişmeler sıralandı.

İddianamede, FETÖ/PDY üyeleri tarafından 15 Temmuz'da, Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde gerçekleştirilen darbe kalkışmasıyla ilgili, örgüt bünyesindeki "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal oluşum tarafından, kalkışma tarihi ve öncesinde bu komutanlıkta gerçekleştirilen bazı faaliyetler de değerlendirildi.

- 15 Temmuz'daki görüntüler silinmiş

Darbe girişiminden önce Maltepe'deki tugay komutanlığında 12, 13, 14 ve 15 Temmuz'da toplantılar yapıldığı, 12 Temmuz'da saat 19.00'da başlayan toplantının, 14 Temmuz saat 01.30'da son erdiği, 15 Temmuz tarihli toplantının görüntülerinin silindiği, diğer görüntü kayıtlarının dosyada mevcut olduğu aktarılan iddianamede, bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda görevlendirmeler yapıldığı ve eyleme geçildiği ifade edildi.

İstanbul'daki toplantılarda il dışındaki başka birliklerden gelen rütbeli subaylar olduğu belirtilen iddianamede, toplantıya katılan rütbeliler arasında Tuğgeneraller Ö.A ve E.G, Kuleli Askeri Lisesi Komutanı M.Ç, Albaylar 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlisi M.K, Kahramanmaraş Garnizon Komutanı O.Ş, 23. Motorize Piyade Alay Komutanı Ö.F, Cizre Garnizon Komutanı O.Ö, Ankara'da görevli kurmay başkanı N.D ve Ankara Kara Kuvvetleri Proje Sorumlusu M.M.K'nın bulunduğu dile getirildi.

İddianamede, ifadelerine yer verilen şüphelilerden bir kısmının, "darbenin saat 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı, ancak darbe yapılacağı bilgisinin sızma ihtimaline binaen daha erken yapılmasına karar verildiği, bu emirlerle ilgili Whatsapp grubunda yazışmalar olduğu" bilgisini verdiği kaydedildi.

- Çay servisi yapan binbaşı M.K.

Süregelen toplantıların çok gizli yapıldığı ve dışarıya bilgi gitmemesi için çay servisini bile binbaşı M.K'nın yaptığına dikkat çekilen iddianamede, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda kod isimlerin kullanıldığı ve Whatsapp grubu kurulduğu belirtildi.

Bazı şüphelilerin ifadelere göre, Whatsapp yazışmalarında, şüphelilerden Ö.A'nın, "sıkı yönetim ilan edildi, basıp geçin" dediği, başka bir rütbelinin de, "yolu açıp geçeceğiz" ifadesini kullandığı aktarılan iddianamede, asker başına 100 tüfek mermisi, makinalı tüfekler için 250 şerit mermi ve bin uçaksavar mermisinin dağıtılacağının söylendiği, askerlere silah kullanma yetkisi verildiği, "polis ve jandarmaların faaliyeti destekleyeceği, engel olunması durumunda kim olursa olsun gerekirse vurulacağı, işgal sürecinin başladığı, mukavemet durumunda halka ateş edileceği" yazışmalarının bulunduğu kaydedildi.

- Sabiha Gökçen Havalimanı'nın önemi

İddianamenin "değerlendirme" bölümünde şüphelilerden Kurmay Albay Ş.Ç'nin darbe girişimi gecesi kullandığı ifadelere dikkat çekilerek, bazı rütbelilerin savunmalarında belirttikleri, "darbe olacağından haberimiz yoktu, tatbikat zannettik" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bu kişilerin darbe girişimi olduğunu bilmemelerinin hayatın olağan akışına aykırılık taşıdığı anlatıldı.

"Sabiha Gökçen Havalimanının önemli bir yer tuttuğu, ülkenin en işlek 3. havalimanı olduğu, darbe girişiminde ulaşım hareketlerinin buradan kontrol edildiği, intikallerin buradan yapıldığı, ele geçirme faaliyetlerinin başlangıç noktası olduğu, devlet büyüklerinin geliş gidişlerini buradan yaptığı ve gözaltı işlemlerinin bu havalimanından sağlandığı" bilgisine yer verildi.

İddianamede, üst rütbeli şüphelilerden 20'si hakkında soruşturmaların ayrıca devam ettiği vurgulandı.

- Ceza istemleri

Olayda 8 zırhlı araç içinde 33 adet A2 piyade tüfeği, 18 adet MG3 makinalı tüfek, 17 adet A3 piyade tüfeği, 1 adet G3 piyade tüfeği, 4 tabanca, 222 şarjör, 18 bin fişek, 4 telsiz, 2 adet ağır silah ve 25 topçu mühimmatının ele geçirildiği bildirilen iddianamede, 28'i tutuklu 62 şüphelinin, "Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olmak ve yardım etmek" suçlarından da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

- Diğer soruşturmalar

Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz 2016'da İstanbul'da cebir ve şiddet kullanarak, darbeye teşebbüs eden TSK içinde yapılanmış FETÖ/PDY üyeleri hakkında başlatılan soruşturmaya çok yönlü devam edildiği belirtilirken, İstanbul'da darbe girişimini planlayan, uygulamaya sokan ve girişime iştirak eden asker, sivil kişilerin tespit edilerek gözaltına alındığı aktarıldı.

Darbe girişimine katılan kişilerin İstanbul'daki birçok bölgede faaliyette bulunduklarının belirlendiği, soruşturmaların hızlı ve etkin bir biçimde sonuçlandırılması, yargılama sürecinin uzamamasının amaçlandığı, bu nedenle bölge bazında birden fazla dosya üzerinden soruşturma yürütülmesine karar verildiği vurgulandı.

Darbe kalkışmasını planlayan ve uygulamaya koyanlar tarafından hazırlanan atama listelerinde isimleri yazan şüpheliler kalkışmayı İstanbul'da planlayan ve yöneten, bu amaçla Whatsapp grubu kuran ve grupta birbirleriyle sürekli mesajlaşan şüpheliler ile "'kurum imamı" olarak adlandırılan sivil şahıslarla ilgili farklı dosyalar üzerinde soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Yorumlar