İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı

- İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Diler: - "(FETÖ soruşturması) Tarafıma açılmış herhangi bir soruşturma, tahkikat yoktur. Olursa aslanlar gibi gider ifademizi veririz, suçumuz varsa buna da katlanırız. Bunda çekinecek hiç bir şey yoktur" - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Başalan: - "Gelen ihbarlar, soruşturmalar neticesinde görevlerinden uzaklaştırılan 100 arkadaşımız işlerine geri döndü"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Güler, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında hakkında açılmış herhangi bir soruşturma ve tahkikat olmadığını belirterek, "Olursa aslanlar gibi giden ifademizi veririz, suçumuz varsa buna da katlanırız. Bunda çekinecek hiç bir şey yoktur." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin yaz döneminin ardından ilk toplantısı yapıldı. Meclis üyeleri, eylül ayının ilk oturumunda gündem ve gündem dışı konuşma yapmak için söz aldı.

CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Yurtsever, Türkiye'de yaklaşık iki ay önce hain bir darbe teşebbüsü girişiminin yaşandığını hatırlatarak, din, iman, Kur'an, Allah ile milleti aldatan, hükümetleri kandıran sinsi bir örgütün, devletin tanklarıyla, uçaklarıyla, silahlarıyla yönetimi ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Bu hainlerin kendi silah arkadaşlarını esir aldığını, üzerlerine ateş açtığını, demokrasinin kalesi parlamentoyu bombaladığını aktaran Yurtsever, direnen halkın da acımasızca katledildiğini ifade etti.

Kim FETÖ terör örgütüyle iş birliği yapmışsa, yardım ve yataklık etmişse, ellerine kan bulaşmışsa hesabını kanun önünde en ağır biçimde vermesi gerektiğini dile getiren Yurtsever, şöyle konuştu:

"15 Temmuz'dan sonra 50 binin üzerinde insan işini kaybetti ya da açığa alındı. Bize ulaşan bilgilere göre bu insanların yaklaşık 800'ü bizim belediyemizde çalışıyordu. Şimdi işsizler. Elbette bunların arasında suçlu olanlar, FETÖ terör örgütüyle yakın ilişki içinde olanlar vardır. Ama biz biliyoruz ki bu işlerle uzaktan yakından alakası olmayan, sadece muhalif oldukları için açığa alınan ya da iş akdi feshedilen yüzlerce insan var bu insanların arasında. Mağdur ettiğimiz suçsuz, günahsız insanları bir an önce el birliğiyle işlerine iade edelim."

- "Kamu arazilerinin korunmasıyla ilgili meclis görev almalı"

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresinin özelleştirilmeye çalışılmasına dikkati çektiğini, bu kapsamda Haydarpaşa ile birlikte Kadıköy'de 4 arazi bulunduğunu söyledi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Haydarpaşa Garı ve çevresiyle ilgili Kadıköy Belediyesi’nden bilgi istediğini aktaran Nuhoğlu, darbe girişiminin ardından Haydarpaşa Garı'nın hemen arkasındaki Selimiye Kışlası ve tüm askeri birliklerin şehir dışına taşınacağının açıklandığını hatırlattı.

İstanbul'daki askeri alanların 55 bin hektar olduğunu anlatan Nuhoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da 6 yaşın altında 2 milyon civarında çocuk var. Bu çocukların sadece 7 bin 724’ü kamunun kreş hizmetinden faydalanabiliyor. Çünkü kreş yok. 65 yaş üstü bir milyon vatandaş yaşıyor. İl müdürlüğüyle beraber yerel yönetim ve vakıfları da topladığımızda sadece 6 bin 626 vatandaşımız huzur evlerinden faydalanabiliyor. Buna yerel yönetimlerin sığınma evleri de dahil. Bir darbe teşebbüsü yaşadık hemen arkasından konuşulan askeri alanların satışa çıkarılması oldu. Bu darbeyi önleyen bu halksa, bu devlete sahip çıkan bu halksa neden bu araziler halkın ihtiyaçları gözetilmeden satılmaya çalışılıyor? Kamu arazilerinin korunması ile ilgili bu meclisin aktif olarak görev alması gerektiğini düşünüyorum."

- Mecliste fotoğraf tartışması

Toplantıda söz alan CHP'li Belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Sağ da İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler'in, 15 Temmuz darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç'un elini öptüğünü gösteren bir buçuk yıl öncesine ait fotoğraf karesini meclis üyelerine gösterdi.

Hüseyin Sağ, Tunç'un elini öpen Diler'in görevini yapmayı sürdürdüğünü ifade ederek, "Bu kadar şehit niye verildi? Fetullah Gülen'e bağlı herhangi bir kişiyle fotoğrafı olan kişiler tutuklanıyor. Bu fotoğraf ile diğer fotoğraflar arasında ne fark var?" diye sordu.

Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Ahmet Selamet, Hüseyin Sağ'ı "Bunları sen savcılığa dilekçe ile anlat istersen. Buranın meselesi değil. Birisinin elini öpmek, onun ne olduğu ortaya çıkmadan suç mu değil mi bilmiyoruz. Ona ancak savcılık karar verir. Siz karar veremezsiniz." diyerek uyardı.

Hüseyin Sağ'ın "Bu mecliste hep beraber FETÖ'yü lanetlemedik mi? Bu neyin nesi? Hadi Bey, bundan sonra orada rahat edemez. Bu saatten sonra o koltukta oturması şaibelidir. AK Parti grubu da bunu siyasi olarak kaldıramaz. Hadi Bey'in, istifasını istiyorum." demesi üzerine salondaki AK Partili meclis üyeleri masaya vurarak tepki gösterdi.

- "Sinsice çekilen fotoğraftan medet umuyor"

Hadi Diler de söz alarak "Hüseyin Bey artık imar dosyalarından sonra polisiye dedektif rollerine soyunmaya başlamış. Kalleşçe ve sinsice çekilen fotoğraftan medet umuyor." yanıtını verdi.

Söz konusu fotoğrafın yaklaşık 1,5 yıl önce çekildiğini anlatan Diler, "Belediyede itibar gören, yaşlı başlı bir insan komisyon odasına geliyor, biz de saygıyla kendisiyle görüşüyoruz. Çıkarken de Türk örf ve adetlerine uygun olarak da yaşlı bir insanın elini öpüyoruz. Ailemizden, büyüklerimizden, atalarımızdan böyle gördük. Yaş olarak kendimizden büyük birisine saygıda hürmet ederiz, elini öperiz." diye konuştu.

CHP'nin eski genel başkanının böyle sinsice çekilen bir kasetle mağdur olduğunu dile getiren Diler, "Biz de böyle kalleşçe ve sinsice çekilen bir fotoğraftan dolayı yargılanıyoruz. O gece bizim belediyede olduğumuz doğrudur. Komisyondaki arkadaşlarla çalışıyorduk. Gece ilerleyen saatlerde sıkıntı olduğu telefonla bize bildirildi ve belediyeyi terk ettik. Tarafıma açılmış herhangi bir soruşturma, tahkikat yoktur. Olursa aslanlar gibi giden ifademizi veririz, suçumuz varsa buna da katlanırız. Bunda çekinecek hiç bir şey yoktur. Ama böyle kalleşçe yapılan oyunlardan Hüseyin Bey'in ne gibi bir menfaati var ben merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

- Belediyenin 100 çalışanı işe döndü

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan ve FETÖ mensubu olduğu iddiasıyla tespitleri yapılarak işten çıkarılan bine yakın işçi ve memurun olduğunu, bu çalışanlarla ilgili adli ve idari işlemlerin devam ettiğini aktardı.

Hem hükümet hem de belediye olarak bu konuda en ince ayrıntıları bile araştırdıklarını anlatan Başalan, "Bu vesileyle yaklaşık 100'e yakın çalışan arkadaşımız işlerine geri döndü. Yani gelen ihbarlar, soruşturmalar neticesinde görevlerinden uzaklaştırılan 100 arkadaşımız işlerine geri döndü." dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu'nun kamu arazilerinin satışlarının yapılmaması hakkındaki konuşmasına değinen Başalan, şöyle devam etti:

"Büyükşehir belediyesi mülkiyetinde olup da kamuya tahsis edilmiş, planları yeşil alan ve park olan yerlerin satışı zaten mümkün değil. Ama belediyelerin kendi mülkiyetlerindeki yerlerle ilgili veya ilgili idarelerin kendi mülkiyetindeki yerlerle ilgili imar mevzuatındaki, plandaki fonksiyonu ne ise belediyelerin kendi bütçelerine göre bir yerlere satışı her zaman mümkün. Büyükşehir belediyemiz ya da kamunun elindeki parsellerin kolay kolay satışının yapılmaması her zaman iyidir. Mutlaka böyle de olması gerekir ama ihtiyaç durumunda da bunların satışı bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edecektir."

Hüseyin Sağ’ın gündeme getirdiği fotoğrafa da değinen Başalan, "İmar Komisyonu Başkanımızın herhangi bir FETÖ veya herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığından eminiz. Biz İmar Komisyonu Başkanımız Hadi Diler’i, başta Hüseyin Sağ olmak üzere, onun gibi düşünenler varsa yedirmeyeceğiz. Aynı şekilde Hadi Diler Komisyon Başkanı olarak işinin başındadır." diye konuştu.

Meclis toplantısında ayrıca CHP'li Belediye Meclis Üyesi Tonguç Çoban, FETÖ soruşturması kapsamında işten çıkarılan belediye işçisi Tarık Yüce'nin görevine dönmesi için soru önergesi sundu.

Yorumlar