İsrailli STK BMGK'da yasadışı yerleşimleri eleştirdi

- İsrail merkezli STK B'tselem'in Başkanı El-Ad: "Harekete geçilmeden önce kaç Filistinlinin evinin daha yıkılması gerekiyor?" - "Filistinliler, beşikten mezara kadar askeri işgal ve şiddet altında yaşıyor" - Venezuela, İsrail'i "Filistin'de savaş suçu işlemek"le suçladı

Google Haberlere Abone ol
İsrailli STK BMGK'da yasadışı yerleşimleri eleştirdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - İsrail merkezli sivil toplum örgütü B'tselem, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in Filistin'deki yasadışı yerleşim yerlerini eleştirdi, uluslararası toplumu da bu konuda gerekli adımları atmamakla suçladı.

İsrail'in Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimleri, BMGK'nın gayriresmi nitelikteki "Arria Formülü" açık oturumunda ele alındı.

B'tselem'in Başkanı Hagai El-Ad, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in Filistin'i haksız işgalinin 50'nci yılına yaklaştığını belirterek, "Filistinliler, beşikten mezara kadar askeri işgal ve şiddet altında yaşıyor." dedi.

Filistinlilerin Batı Şeria'da 50 yıldır kontrol noktalarından geçtiğine dikkati çeken El-Ad, İsrail'in insan hakları ihlalleri işlemeye devam ettiğini ifade etti.

Uluslararası anlaşmalara rağmen İsrail'in yasadışı yerleşim birimlerinin genişlemeye devam ettiğini anlatan Hagai El-Ad, "Harekete geçilmeden önce kaç Filistinlinin evinin daha yıkılması gerekiyor?" sorusunu yöneltti.

İsrail'in hem Filistini işgal edip hem de demokrasiden bahsedemeyeceğine dikkati çeken El-Ad, BMGK'ya bu konuda sorumluluklarını hatırlatarak, harekete geçmesi çağrısında bulundu.

- Venezuela İsrail'i savaş suçu işlemekle suçladı

Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez ise oturumda İsrail'i "Filistin'de savaş suçu işlemek"le suçladı.

Ramirez, "İsrail bitmez tükenmez insan hakları ihlalleri işliyor ve bu ihlallerin kurbanları da Filistinliler. İsrail'in savaş suçu işlediğinden eminiz ve bu suçların araştırılıp cezalandırılması gerekiyor." diye konuştu.

ABD ve Rusya'nın oturumdaki temsilcileri de İsrail'in yasadışı yerleşimlerini eleştirdi.

Yorumlar