İsrail'in tutuklama yaş sınırını 12'ye indirmesi

- Filistin Ulusal Meclisi: - "Knesset, dünyaya ayrımcı ve ırkçı çirkin siyaseti hatırlatan ırkçı yasaları tartışmayı ve kabul etmeyi sürdürüyor" - "Söz konusu ırkçı suçlara karşı sessiz kalmak, Filistinli çocukların haklarını ihlal eden ve her türlü yolla onları öldüren savaş suçlularıyla iş birliği yapmaktır"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in tutuklama yaş sınırını 12'ye indirmesi

AMMAN (AA) - Filistin Ulusal Meclisi, 12 yaş ve üzeri çocukların hapis cezasına çarptırılmalarına imkan sağlayan kanun nedeniyle birçok uluslararası kurumdan İsrail parlamentosuna yaptırım uygulamasını istedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı en üst yasama merci konumundaki ve merkezi Ürdün'ün başkenti Amman olan Filistin Ulusal Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Knesset, dünyaya ayrımcı ve ırkçı çirkin siyaseti hatırlatan ırkçı yasaları, tartışmayı ve kabul etmeyi sürdürüyor. Bu ırkçı ve ayrımcı siyaset, dünya halklarına pahalıya mal oldu." denildi.

Açıklamada, "Söz konusu ırkçı suçlara karşı sessiz kalmak, Filistinli çocukların haklarını ihlal eden ve her türlü yolla onları öldüren savaş suçlularıyla iş birliği yapmaktır." ifadeleri kullanıldı.

Filistin Ulusal Meclisi, Parlamentolar Arası Birlik (PAB), Akdeniz, Avrupa-Akdeniz Bölgesi, Arap, İslam dünyası ve Asya Parlamento Birlikleri ile uluslararası ve bölgesel insan hakları örgütlerinden Knesset'in kabul ettiği ırkçı yasalar konusunu takip etmesini ve uluslararası insan hakları normlarına aykırı olan yasalara karşı bu yapıya ağır yaptırım uygulanmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler'e de (BM) İsrail temsilcisi Danny Danon'u BM'nin küresel terörizm ve savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 4. Cenevre Sözleşmesi ek protokolleriyle ilgilenen Altıncı Komitesi Bakanlığı görevinden de alması çağrısı yapıldı.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumlarıyla ilgilenen bir grup kuruluş tarafından salı günü yayımlanan raporda, İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu arasında, 6 milletvekili, 13 kız çocuğu, 21 gazeteci, 49 kadın olduğu belirtilmişti.

Megiddo ve Ofer hapishanelerinde ise yaklaşık 350 Filistinli çocuğun tutuklu bulunduğu ifade edilmişti.

İsrail daha önce 14 yaş ve üzeri çocuklara hapis cezası uyguluyordu.


Yorumlar