İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

- Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Arabiyat: "İsrail makamları, Mescid-i Aksa muhafızları ile vakıflara bağlı görevliler aleyhindeki gerginliği tırmandırıcı uygulamalarına son vermeli"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

AMMAN (AA) - Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Vail Arabiyat, İsrail makamlarından Mescid-i Aksa muhafızları ile vakıflara bağlı görevliler aleyhindeki gerginliği tırmandırıcı uygulamalarına son vermesini istedi.

Arabiyat, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Ürdün hükümeti ile vakfın Mescid-i Aksa'daki çalışmalarına doğrudan müdahalesini kınayarak, "İşgal gücü olarak İsrail'in Aksa'nın işleyişine yönelik tüm müdahaleleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, UNESCO başta olmak üzere uluslararası ve insani yasaları ihlal, kanunsuz davranış hükmündedir. İsrail makamları, Mescid-i Aksa muhafızları ile vakıflara bağlı görevliler aleyhindeki gerginliği tırmandırıcı uygulamalarına son vermeli." ifadelerini kullandı.

Arabiyat, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya yönelik baskınların engellenmesi ile Mescid-i Aksa'nın kutsallığına saygı duyulması gerektiğini ifade ederek, işgal güçlerinin keyfi hükümlerden vazgeçmesini istedi.

Aksa muhafızlarının dünyanın farklı bölgelerinden gelen "Rahman'ın ziyaretçilerine" karşı hizmet görevlerini ifa ederken sergilediği direnişten övgüyle söz eden Arabiyat, görevlilerin Mescid-i Aksa'ya özel İslami kimliği müdafaa ettiklerini kaydetti.

İsrail'in son zamanlarda, Aksa muhafızları hakkında gözaltı, para cezası, uzaklaştırma gibi kararlar aldığı ifade ediliyor. Ürdün hükümetine bağlı kurumlar ile sivil toplum kuruluşları geçtiğimiz cuma yayımladıkları ortak bildiride, "İsrail'in Aksa muhafızlarına karşı uyguladığı sistematik politikayla sindirme ve korkutmayı hedeflediği" ifade edilmişti.

Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e "Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını" veren anlaşmayı imzalamıştı. Ürdün ayrıca 1994 yılında İsrail ile imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkını korurken, Ürdün Vakıflar Bakanlığı çatısı altında 300'ü Mescid-i Aksa muhafızı olmak üzere Kudüs'te 850 kişi görev yapıyor.


Yorumlar