İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme politikası

- Kudüs İşleri Bakanı Huseyni: - "İsrail’in izlediği bu siyaset, Kudüs’te Yahudilerin çoğunlukta olmasını hedefliyor" - Arap Araştırma Derneği Haritalar Bölümü Başkanı Tüfekçi: - "Ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle Filistinlilere ait 20 bin ev yıkılma tehdidiyle karşı karşıya" - İsaviyye beldesindeki Savunma Komitesi Üyesi Ebu Hıms: - “Filistinlilere verilen ruhsatlar oldukça az. Buna karşılık Yahudi yerleşimcilere verilen ruhsatlarda patlama yaşanıyor”

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme politikası

KUDÜS (AA) - ABDURRAUF ARNAVUT - İsrail'in, Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerinin yıkılması, arazilerine el konulması ve Yahudi yerleşim birimlerinin artırılması suretiyle izlediği bu politikanın, Filistinlileri kentten çıkarma amacı taşıdığı belirtiliyor.

Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin maruz kaldıkları hak ihlalleri konusunda çalışmalar yürüten yetkililer, 1967’den bu yana İsrail’in, arazilerin büyük kısmını yeşil alana dönüştürdüğünü, bir bölümünü de Yahudi yerleşim birimleri için ayırdığını ifade ediyor. İsrail'in Filistinlilere az sayıda inşaat ruhsatı verdiğini ve evlerini yıktığını kaydeden yetkililer, bu hukuksuz uygulamanın ev fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu aktarıyor.

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem'in raporlarına göre 15 Yahudi yerleşim biriminin bulunduğu Doğu Kudüs’te, 100 metrekarelik bir ev, 400 bin dolar fiyatla satışa sunuluyor, kira fiyatları ise aylık 700 dolardan başlıyor.

- "Kudüslüler, İsrail siyasetine karşı durma konusunda kararlı"

AA muhabirine konuşan Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Huseyni, İsrail'in Kudüs'ün demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını ileri sürerek, "Evleri yıkarak, arazilere el koyarak ve Yahudi yerleşim birimlerini artırarak izlenen bu siyaset, Kudüs’te Yahudilerin çoğunlukta olmasını hedefliyor." dedi.

İsrail’in bu politikasının Kudüs’te gerginliği artıracağı uyarısında bulunan Huseyni, “Kudüslüler, şehirlerinde kalma ve İsrail siyasetine karşı durma konusunda kararlı. Nihayetinde bu toprak onların ve ne kadar uzun sürerse sürsün bu işgal bitecek.” ifadelerini kullandı.

- "20 bin ev, yıkılma tehdidiyle karşı karşıya"

Arap Araştırma Derneği Haritalar Bölümü Başkanı Halil et-Tüfekci de, ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle Filistinlilere ait 20 bin evin yıkılma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Tüfekci, ev sahibi Filistinlilerden bir kısmının, evlerin yıkılmaması için çok yüksek para cezaları ödediğini, buna güç yetiremeyenlerin ise bir sabah İsrail buldozerlerinin sesleriyle uyanmamak için sadece dua edebildiğini belirtti.

Filistinlilerin, acilen 20 bin konuta ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Tüfekci, İsrail Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatlarının yıllık birkaç yüzü geçmediğini, bunun da bölge halkının ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade etti.

İsrail hükümetinin 1973 yılında çıkardığı ve Filistinlilerin sayılarının doğu ve batı Kudüs’ün tamamında yüzde 22’yi geçmemesini öngören karara işaret eden Tüfekci, İsrail’in bu oranı korumaya ve Filistinlileri Kudüs’ten çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Tüfekci ayrıca Doğu Kudüs’te 200 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı bilgisini verdi.

İsrail araştırmaları Kudüs Merkezi’nin verilerinde, 2014 yılı sonunda 316 bin Filistinlinin yaşadığı, Kudüs nüfusunun yüzde 36’sını oluşturduğu belirtiliyor.

- "Yapılan şey etnik temizlik"

Doğu Kudüs’teki İsaviyye beldesindeki Savunma Komitesi Üyesi Muhammed Ebu Hıms ise Kudüs’teki Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve inşaat için ruhsat verilmemesini, “etnik temizlik” şeklinde niteledi.

Ebu Hıms, “Filistinlilere verilen ruhsatlar oldukça az. Buna karşılık Yahudi yerleşimcilere verilen ruhsatlarda patlama yaşanıyor.” dedi.

Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi Müdürü Ziyad el-Hamuri, İsrail’in evleri yıkmak, az sayıda ruhsat vermek ve Yahudi yerleşim birimlerini genişletmenin yanı sıra 1967’den bu yana 14 binin üzerinde Filistinlinin kent dışında ikamet ettiği iddiasıyla Kudüs’teki oturum belgesini iptal ettiğini belirtti.

Hamuri “Kudüs’teki Filistinliler, oturum belgelerinin iptal olmaması için kentte kalmaya özen gösteriyorlar.” diye konuştu.

Doğu Kudüs sakinlerinden Amir Ayevsat da İsrail’in ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir sabah buldozerlerle kapısına dayanıp evini yıktığını söyledi.

Halihazırda 5 kişilik ailesiyle kiralık bir evde oturan Ayevsat, “İsrailliler bize inşaat ruhsatı verseler de ruhsatsız yapmak zorunda kalmasak.” ifadesini kullandı.

Ir Amim (Halkların Şehri) isimli İsrail merkezli insan hakları kuruluşu ise Doğu Kudüs’te bu yılın ilk 7 ayında Filistinlilere ait 78 evin yıkıldığını, geçen yıl bu sayısının 74 olduğunu açıklamıştı.

İsrail, Doğu Kudüs'te yaşayan Yahudi yerleşimciler için bin 570 konut inşasını onaylamış, 323 yeni konut yapımına da ihale açmıştı.

Yorumlar