İsrail’in Kudüs’teki ev yıkımları artıyor

- İsrail, Doğu Kudüs'te 2016'nın başından bu yana 143 Filistinlinin evini yıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Google Haberlere Abone ol
İsrail’in Kudüs’teki ev yıkımları artıyor

KUDÜS (AA) – Filistin Fetih Hareketi Kudüs Sorumlusu Hatem Abdulkadir, İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te ev yıkımlarının son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Abdulkadir, Doğu Kudüs’te düzenlediği basın toplantısında, “İsrail’in ev yıkma politikaları tehlikeli bir boyuta ulaştı. Bu politika Filistinliler aleyhinde sessiz bir değişim halini aldı. Bu durum Kudüslü Filistinliler üzerinde ağır bir yüke dönüştü.” dedi.

Daha önce Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs İşleri Bakanlığı da yapmış olan Abdulkadir, “İsrail’in ev yıkma politikaları geçen yıla oranla yüzde 40 oranında artış gösterdi. Bu yılın başından bu yana yıkılan ev sayısı 143’e ulaştı. Bu rakam yirmi yıldan bu yanaki en yüksek seviyedir.” şeklinde konuştu.

Bu sorunun hukuki bir sorundan gerçek siyasi bir soruna dönüştüğünü belirten Abdulkadir, “Mesela biz İseviyye, Cebel el-Mükebber ve Beyt Hanina gibi Doğu Kudüs’ün farklı bölgelerinde ev inşa etmek için başvurduksa da bütün hukuki prosedüre uygun olmasına rağmen İsrailli yetkililer tarafından bu reddedilmiştir. Bu da olayın siyasi boyuta evrildiğinin göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

İsrail’İn 2020’ye kadar Kudüs’teki Filistinli oranını yüzde 12’nin altına düşürmeye çalıştığına dikkat çeken Abdülkadir, Kudüslü Filistinlilerin büyük bir meydan okuma ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, Doğu Kudüs’te yaşayan birçok Filistinlinin evlerini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıyor.

Öte yandan İsrailli, Filistinli ve uluslararası insan hakları kuruluşları, Kudüs Belediyesi’nin şehirdeki Filistinli sayısını azaltmak için, Filistinlilerin ruhsatlarını değiştirdiğini belirterek bu duruma karşı çıkıyor.

İsrail istatistiklerine göre, Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinli sayısı 316 bin ve bu oran Kudüs nüfusunun yüzde 36’sına tekabül ediyor.

Yorumlar